- Seksjonen gir akutt behandling, samt kortere og intensiv utredning av behovet for videre behandling og oppfølging.
- Seksjonen har en lukket sengepost og har pasienter med affektive lidelser i akutt fase som hovedmålgruppe.
- Seksjonen er et felles lederområde som også inkluderer en ECT-poliklinikk (Electroconvulsive Therapy).
Seksjonen tar i mot pasienter som trenger øyeblikkelig hjelp. I all hovedsak gjelder dette voksne personer over 18 år. For pasienter under 18 år blir behandlingsansvaret raskt overført til barne- og ungdomspsykiatrien. Seksjonen samarbeider med øvrige akuttposter, og overfører pasientene videre dersom det er behov for ytterligere akuttbehandling.
Seksjonen er lukket og har pasienter med affektive lidelser i akutt fase som målgruppe. Pasienter med meget alvorlig spiseforstyrrelses-problematikk behandles også hos oss, ofte i samarbeid med seksjon for spiseforstyrrelser. Videre har vi av og til innlagt pasienter med allmennpsykiatriske lidelser.
Behandlingstilbud:
Behandling med legemidler, miljøterapi, skjerming, ect-behandling, gruppebehandling, og for anorektikere; "Mat som medisin".
All behandling skjer på individuell basis. I tillegg til medisinsk behandling tilbyr vi miljø- og samtaleterapi. For pasienter med alvorlig depresjon eller annen lidelse kan vi også tilby ECT-behandling. Det er et utstrakt samarbeid med andre avdelinger på sykehuset om somatisk utredning. Som en del av behandlingen inngår også utredning av videre behov for oppfølging. En del av våre pasienter trenger lengre innleggelse enn det vi kan tilby på akuttnivå. Disse pasientene henvises til døgnavdeling på et av de distriktspsykiatriske sentrene (DPS). Pasienter som kan reise direkte hjem etter utskrivelse, henvises til psykiatriske poliklinikker (DPS), kommunale psykiatritjenester, eller oppfølging av fastlege.
Hva skjer ved innleggelse:
Alle pasienter blir tatt i mot av vakthavende lege. Pasienter som blir innlagt mot sin vilje har klagerett. Vi bidrar til å opprette kontakt med Kontrollkommisjonen som er klageorgan for pasienter innlagt på tvang.
Hva skjer ved utskriving:
Alle pasienter blir skrevet ut til videre behandling enten til fastlege, kommunale psykiatritjenester, poliklinisk behandling eller videre døgnbehandling på DPS. Pasienter med spiseforstyrrelser vil kunne bli skrevet ut til videre behandling ved seksjon for spiseforstyrrelser. Vi samarbeider også med regionalt senter for spiseforstyrrelser, RASP, som er tilknyttet Ullevål Universitetssykehus.
Spisetider/måltider:
Frokost, lunsj, middag og kveldsmat til faste tider som er oppslått på seksjonen.
Generelt om døgnseksjonen:
Vår personalgruppe er tverrfaglig og har sykepleiere, psykiater, lege og psykolog. I tillegg har seksjonen en miljøterapeut, hjelpepleiere, omsorgsarbeidere og assistenter. De aller fleste sykepleierne har videreutdanning i psykiatri, familieterapi eller annen relevant praksis.
Allmennlege, legevakt, privatpraktiserende psykiater og psykologspesialist, behandlere ved distriktspsykiatrisk senter, samt annen spesialisthelsetjeneste kan henvise pasienter til akutt innleggelse ved psykiatrisk akuttmottak. Dette gjelder både pasienter som kommer til frivillig innleggelse, samt pasienter som kommer for tvangsinnleggelse. Vi har videre et samarbeid med politiet.
Seksjonsleder: Terje Wegger