Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Forskningsprosjekt

Har du en alvorlig psykisk lidelse og har tenkt en stund at du kanskje kunne tenke deg å slutte å røyke, men synes det er vanskelig å få det til?

Et nytt forskningsprosjekt starter nå opp ved St. Olavs hospital, Sykehuset i Vestfold og Universitetssykehuset Nord Norge. Prosjektet er utviklet av helsepersonell i regi av sykehusene og universitet og i nært samarbeid med brukere som har klart å slutte å røyke.

​​Du inviteres til å delta i forskningsprosjektet.

I prosjektet undersøkes hvordan pasienter med alvorlig psykisk lidelse best kan få hjelp til å slutte å røyke eller oppnå røykereduksjon.

Vi trenger flere deltakere i prosjektet. Påmelding kan gjøres på en av følgende måter:

  • ved å gi beskjed til en av de ansatte som presenterer prosjektet til deg – denne kan hjelpe deg med påmelding
  • sende en e-post til Roykeslu​tt@siv.no eller SMS til tlf. 900 85 901
    • Emne: Røykeslutt
    • I meldingen skriver du navnet ditt 
    • Ikke skrive personlige opplysninger
    • Vi kontakter deg

Når vi har mottatt din påmelding tar vi kontakt med deg.

Alle som melder seg på som d​​​eltakere og samtykker til deltakelse i prosjektet får

  • en somatisk undersøkelse
  • kartlegging av levevaner som røyking, fysisk aktivitet, ernæring og lignende
  • samtale om erfaring med å slutte å røyke og motivasjon for røykeslutt

Deretter blir deltakere delt i to grupper etter tilfeldig uttrekning av forskerne.

Gruppe 1: deltar i en røykesluttkurs sammen med opptil 7 andre som møtes én gang i uka over sju uker. Kurset ledes av en med brukererfaring og et helsepersonell.

Gruppe 2: får individuell oppfølging og rådgivning 3 ganger over 7 uker.

De ansvarlige for røyesluttgruppen kan nås på tlf. 900 85 901.  

Med vennlig hilsen
John Engh, overlege og prosjektleder i Vestfold
Anna Tomczuk-Ismer, overlege og stipendiat
Nina Hivand, vernepleier
Cecilie Bondevik, vernepleier​

Om røykeslutt

Røyking skader helsen din og kan gi deg alvorlige sykdommer. Hjerte- og karsykdom, kols og lungekreft er blant de alvorlige sykdommene som kan forårsakes av røyking.

Nikotin er sterkt vanedannende, og mange sliter med abstinenssymptomer når de prøver å slutte. Abstinenser kan gjøre deg irritabel, engstelig, ukonsentrert og rastløs i begynnelsen, men de forsvinner heldigvis når avhengigheten er borte.

Det finnes behandling som kan gjøre det lettere å slutte å røyke og abstinenssymptomene mildere. Noen trenger flere forsøk før de greier å slutte, men det viktigste er at du fortsetter å prøve. Det kan redde livet ditt.

Tenk gjennom hvilke fristelser som vil komme. I hvilke situasjoner vil det være vanskeligst å la være ta en røyk? Se for deg disse situasjonene på forhånd, og bestem deg for én eller flere løsninger. Lag dine egne «hvis-så»-planer:

  • Hvis jeg blir tilbudt røyk på fest, så skal jeg si nei takk, jeg røyker ikke.
  • Hvis jeg får røyksug, så skal jeg drikke et glass kaldt vann.

De første dagene er gjerne verst, så enkelte situasjoner og steder kan det være lurt å unngå helt akkurat da.

Ikke ta ett eneste trekk. Dersom du røyker av og til, blir du aldri kvitt røyksuget.

De første ukene etter røykeslutt kan blodsukkeret være ustabilt, og derfor er det viktig å spise ordentlig og regelmessig. Fire måltider og mellommåltider som for eksempel frukt eller et knekkebrød anbefalesNoen opplever at de går opp i vekt når de slutter å røyke. Vær bevisst hva du erstatter røyken med hvis du ønsker å unngå dette. Drikk vann som tørstedrikk og oftere enn vanlig. Husk at et røyksug kun varer i noen minutter. Vær mer fysisk aktiv enn du pleier. Gåtur i raskt tempo lindrer abstinensplagene og motvirke vektoppgang.

Det er verst de første dagene, men i løpet av 2–4 uker er abstinensplagene over for de fleste. 

Premier deg selv for at du holder fast ved beslutningen. Sett av pengene som du ellers hadde brukt på røyk til å kjøpe noe du ønsker deg. Begynnelsen er ofte verst, så gi deg selv den første premien gjerne allerede etter ett døgn. Ikke vent for lenge med neste premie.

Oppsøk gjerne fastlegen for råd. Forskningen viser at flere klarer å slutte hvis de får støtte fra en lege, sykepleier eller annen rådgiver. Anbefalingene fra Helsedirektoratet er å slutte ved hjelp av en kombinasjon av legemidler til røykeslutt og samtalestøtte. Fastlege eller annen behandler kan hjelpe deg å velge terapiform som passer deg best. Det finnes flere former for rådgivning og terapi. Her en noen eksempler:

  • Engangsrådgivning hos lege, hvor du får med en røykesluttbrosjyre og et telefonnummer du kan ringe når røyksuget blir for stort
  • Regelmessige konsultasjoner hos en rådgiver som har spesialisert seg på røykeslutt. Dette kan være en sykepleier, lege eller en psykolog.
  • Gruppeterapi ledet av en terapeut der du kan dele dine erfaringer med andre som forsøker å slutte

Du kan få en nedtur og tenke at alt føles tungt og trist mens kroppen og hjernens belønningssystem omstiller seg til livet uten nikotin. Både nikotinholdig plaster og tyggegummi, samt nikotinlegemidler kan lindre abstinensplager.

Du og legen din må vurdere om reseptpliktige legemidler til røykeslutt kan passe for deg. Det er viktig at du får god oppfølging av legen din ved bruk av disse. Tablettene har grundig dokumentert effekt. De inneholder ikke nikotin. Du får ikke dekket utgiftene på blå resept.​

1. Veiledning og/eller kurs i snus- og røykeslutt. Du må henvende deg til frisklivssentralen i din kommune. Kontaktinformasjon til frisklivssentralen i din kommune finner du her (du finner også kontaktinformasjon til din lokale frisklivssentral på din kommunes hjemmeside):​

Oversikt over kommuner med frisklivssentral​

2. Appen «Slutta.no» (utviklet av Helsedirektoratet) er en gratis app som kan gjøre det lettere for deg å slutte med røyk og snus. Appen gir deg:

  • Daglige motivasjonsmeldinger
  • Råd og tips til hvordan du kan klare å slutte
  • Beregninger av hvor mye du sparer
  • Oppdatert statistikk på hvor lenge du har holdt ut (røykeslutt)
  • Oversikt over giftstoffer i røyk og snus
  • Fakta om konsekvenser av tobakksbruk

​3. Du kan benytte deg av hjelpemidler utviklet av helsedirektoratet:

Røykesluttkalender

Røykeslutt-boka​

Andre aktuelle sider:

Snus og røykeslutt (helsenorge.no)

Tips for å slutte å røyke (helsenorge.no)

​Røykesluttgevinster.no​





Sist oppdatert 21.04.2023