HELSENORGE

– Ikke hør på kona! Ring 113

Fortsatt kommer altfor mange pasienter for sent til behandling for hjerneslag. – Ikke hør på kona eller mannen din dersom han eller hun rammes av akutte symptomer på slag og sier: Vent, symptomene går sikkert over. Ring 113 så fort som mulig, oppfordrer overlege Siv Bohne Krogseth.

​Hun har sett det så mange ganger. Pasienter som har oversett eller ignorert symptomene og som dermed kommer for sent til behandling. 

– Det er derfor jeg sier med litt glimt i øyet: Ikke hør på kona di når hun sier at det går over og  bare trenger å legge seg litt nedpå. Ring 113 – hvert minutt teller.

Åpent møte om hjerneslag

Rask behandling er avgjørende

Ved et hjerneinfarkt får ikke hjernecellene nok blodtilførsel. For å kunne redde hjernecellene er det viktig å komme raskt til behandling – og da er det avgjørende at du kjenner til symptomene:

Har du plutselig vanskelig for å prate, smile eller løfte armene? Da kan det være et hjerneslag.

85 prosent av alle hjerneslag er forårsaket av blodpropp, som fører til hjerneinfarkt. 15 prosentene skyldes  hjerneblødning. Den eneste dokumenterte akuttbehandlingen av hjerneinfarkt forårsaket av blodpropp er trombolyse. Det er blodproppløsende medisin som gis intravenøst.

– Jeg kaller det plumbo. Rask innleggelse av pasienter med akutt hjerneinfarkt er vesentlig for å kunne tilby optimal behandling, redusere grad av invaliditet og risiko for død. De beste resultatene ser vi når pasienten får trombolyse innen 90 minutter etter symptomstart, forklarer Bohne Krogseth.

Les mer om hjerneslag og se videoer her

Går riktig vei

4,5 timer etter symptomstart er hjernecellene allerede skadet, og det kan være risiko for alvorlig hjerneblødning ved trombolysebehandling. For noen pasienter er det mulig å fjerne blodproppen mekanisk - noe som kalles trombektomi og gjøres ved Rikshospitalet.

I 2015 ble 15,8 prosent av alle slagpasienter i Vestfold behandlet med trombolyse. I 2016 var tallet oppe i 20 prosent og så langt i 2017 har 24,6 prosent av alle slagpasienter fått trombolyse. 

– Det er gledelig at tallene går riktig vei. Vi har nå flere eksempler på pasienter som har kommet raskt inn til sykehuset, blitt behandlet med trombolyse innen 30 minutter og videresendt til Oslo universitetssykehus for trombektomi med svært gode resultater, sier Bohne Krogseth.

Les mer om behandlingen av hjerneslag her