HELSENORGE

Ansatte i helsetjenesten bør være beskyttet mot meslinger

Ansatte ved Sykehuset i Vestfold som ikke er vaksinert eller som er usikre på om de har vært smittet tidligere, tilbys å ta vaksinen på jobb, etter anbefaling fra Folkehelseinstituttet.

Smittevernoverlege Vandbakk-Rüther
Maria Vandbakk-Rüther, smittevernoverlege ved Sykehuset i Vestfold, anbefaler at alle ansatte vaksineres dersom de ikke er vaksinerte eller er usikre på om de har vært smittet tidligere.

​– Selv om de absolutt fleste er vaksinert, er dette en svært smittsom sykdom som vi ønsker å beskytte oss mot. Dette er spesielt viktig for oss som jobber i helsetjenesten, slik at vi ikke risikerer å smitte pasienter, sier smittevernoverlege Maria Vandbakk-Rüther.

Tilbyr vaksinen på jobb

Bedriftshelsetjenesten ved Sykehuset i Vestfold vil nå tilby medarbeidere som ikke er vaksinert eller er usikre på om de har vært smittet tidligere, å få vaksinen på jobb.

– Vi kan ikke pålegge medarbeidere å vaksinere seg, men det er vår klare anbefaling at alle ansatte ved sykehuset vaksineres mot barnesykdommene, hvis de ikke allerede er vaksinert, sier Vandbakk-Rüther.

Høy dekningsgrad i Norge

I følge Folkehelseinstituttet vil spredningen rundt et meslingetilfelle i Norge være liten fordi dekningsgraden for meslingevaksine er høy. Vaksine mot meslinger ble introdusert i barnevaksinasjonsprogrammet i Norge i 1969, og ble kombinert med vaksiner mot røde hunder og kusma i 1983 (MMR-vaksinen). Vaksinen gis ved 15 måneders alder og gjentas i 6. klasse. Vaksinasjonsdekningen for MMR-vaksine i 2016 var 96 prosent hos 2-åringer og 91 prosent hos 16-åringer.

Les mer om meslinger på Folkehelseinstituttets nettsider