Antibiotika i veska - behandling uten å være innlagt

Pasienter som skal ha langvarig intravenøs behandling for infeksjon i kroppen kan nå få behandling hjemme.
To sykepleiere og en pasient
Erling Fredrik Sørhaug ble den første pasienten som fikk teste hjemmebehandling ved SiV. Her sammen med fagutviklingssykepleier Jane Christine Røed (til høyre) og ass. seksjonsleder Linda Aarsheim Valebjørg.

– Dette er en stor forbedring for pasientene våre. De kan nå sove i egen seng, spise det de vil og når de vil, og ikke minst kan de jobbe eller gå på skole som vanlig, forklarer fagutviklingssykepleier Jane Christine Røed og ass. seksjonsleder Linda Aarsheim Valebjørg ved kirurgisk post 6C ved Sykehuset i Vestfold.

Etter modell fra Sørlandet

Prosjektet med «antibiotika i veska» startet i januar 2018, etter modell fra et innovasjonsprosjekt ved Sørlandet sykehus. Målet er at pasienter som er innlagt for å få intravenøs antibiotika, i stedet skal få med seg en infusjonspumpe hjem. Dette er pasienter som har langt behandlingstid, fra to uker og oppover.

– Pasientgruppen som er aktuell er oppegående og selvstelt. De er som oftest innlagt på grunn av sårstell og fordi de trenger antibiotikainfusjoner hver fjerde time. Nå sørger pumpen for behandlingen, og pasientene kan leve livet sitt som vanlig utenom den ene timen i døgnet de må innom sykehuset for å bytte pose i pumpen, forklarer Røed.  

– Mye bedre å kunne være hjemme 

Erling Fredrik Sørhaug ble den første pasienten som fikk teste hjemmebehandling ved SiV. 

– Det har fungert veldig bra. Det er moro å få prøve det, og selvsagt er det mye bedre å kunne være hjemme enn å være på sykehuset, sier han.
– Jeg kan leve helt som normalt, bortsett fra at jeg må ha med meg magebeltet med pumpen overalt.

Før de får med seg pumpen hjem får pasientene opplæring, og et nummer de kan kontakte hele døgnet hvis de har spørsmål eller hvis det oppstår problemer med pumpen.

– Jeg måtte ringe fordi bandasjen på såret løsnet, og jeg hadde behov for hjelp. Jeg kontaktet avdelingen for veiledning og fikk hjelp av legevakten i Sandefjord som var nærmest hjemme. Da fikk jeg testet at telefonkontakt med avdelingen også fungerte, sier en fornøyd Erling Fredrik Sørhaug. 

Så langt har sykehuset kjøpt inn tre infusjonspumper, men målet er å inkludere flere pasienter etter hvert.