HELSENORGE

Får 570.000 dollar til arbeid mot hepatitt B i Etiopia

I 2015 startet overlege Asgeir Johannessen ved SiV opp et prosjekt som skulle vise at det går å behandle hepatitt B i fattige land. Seks år senere får han 570.000 amerikanske dollar for å videreføre arbeidet i Etiopia.

Asgeir Johannessen.
– Det er veldig lettende, nå kan vi videreutvikle prosjektet slik vi har håpet på. Dette viser at det går an å tenke stort og bygge langsiktige forskningsprosjekter som faktisk hjelper folk, forteller han.

Kronisk hepatitt B er en virussykdom som angriper leveren. Dagens behandling hemmer effektivt viruset og hindrer videre skade på leveren, men viruset utryddes ikke fullstendig og de fleste må ta tabletter resten av livet. Behandlingen er utilgjengelig for de fleste som bor i fattige land og gis på verdensbasis til under en prosent av de som er rammet av sykdommen.

– Hepatitt B tar nå flere liv enn for eksempel HIV, forteller Johannessen.

Vil finne enklere behandlingsalgoritmer

Rundt 20 prosent av de som får sykdommen vil dø av skrumplever eller leverkreft. Men 80 prosent lever helt fint med viruset uten å merke noe som helst.

– Det er dyrt og krevende å gi alle behandling. Målet er å lage behandlingsalgoritmer som er enkle å følge og som kan hjelpe til med å plukke ut de pasientene som trenger behandling, forteller overlegen.

Siden 2015 har han drevet en hepatitt B-klinikk i Etiopia med 1300 pasienter og 10-12 ansatte med støtte fra forskningsmidler. Nå kan han utvide med tre nye sentre. 

– Vi har hittil kun behandlet pasienter i hovedstaden, nå får vi penger til å trappe opp til tre nye steder rundt landet. Dermed kan vi innrullere 6000 nye pasienter fordelt på disse tre stedene, forteller Johannessen.
Etiopia_hepatittB_undersøker pasient.jpg
(Sykepleier Mahlet undersøker en pasient med Fibroscan, et apparat som måler grad av fibrose i leveren.)

​​​Uroligheter i landet

Utvidelsen kommer takket være den private amerikanske stiftelsen John C Martin Foundation. De har altså tildelt 570.000 USD til Johannessen og hans prosjekt.

– Dette gjør at vi virkelig kan satse på å gjøre en forskjell. Vanligvis får man midler fra det offentlige, det å få penger fra en privat amerikansk stiftelse stiller andre krav, det er artig, sier han.

Det har vært en lang prosess å få midlene.

– Stiftelsen koblet inn eksperter i USA for å spisse og forbedre prosjektet. Målet med tildelingen er ikke bare å produsere forskningsartikler, men å forandre verden. Det er en veldig amerikansk holdning, men det liker jeg, forteller Johannessen.

Det er for tiden uroligheter i Etiopia, og Johannessen har dermed måtte utsette reisen ned dit.

– Vi er avhengige av den politiske situasjonen i landet, jeg håper vi kan starte arbeidet i desember, forteller overlegen ved SiV.

Fakta​:

  • John C Martin Foundation er en non-profit-stiftelse som donerer penger til forskning
  • De støtter flere prosjekter innen hepatitt B
  • John C Martin var en amerikansk forretningsmann som ledet legemiddelfirmaet Gilead Sciences