Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Fire intensive dager med behandling endret livet

Ken-Morten Sørensen var livredd tunneler, heis og ferger. Fire intensive dager med behandling ved Sykehuset i Vestfold reddet ham.

Publisert 11.02.2019
Sist oppdatert 23.05.2022
I sommer var Ken-Morten Sørensen (t.h.) fire uker alene i Rondane. – Jeg hadde aldri turt det for bare et par år siden. Nå er jeg ikke så redd lenger. Behandlingen ved SiV er ferdig, egenbehandlingen tror Sørensen han må leve med hele livet.

– Det begynte med flyskrekk og utviklet seg derfra. Jeg klarte ikke kjøre gjennom tunneler eller ta heisen og ble dårlig om jeg skulle ta Horten-Moss-ferga, forteller han.

I løpet av seks til syv år påvirket panikkangsten livet hans.

– Jeg begrenset ferieturer og jobb til steder der jeg ikke behøvde å kjøre tunneler. Blant har jeg flere venner jeg ikke fikk besøkt, fortsetter Sørensen.

Panikkangsten tæret så mye på Ken-Morten at han ble mer og mer sykemeldt.

– Til slutt måtte noe gjøres. Jeg ble henvist til sykehuset, sier han.

Tøff behandling

Høsten 2017 startet han på en såkalt fire-dagers-behandling ved Sykehuset i Vestfold.

– Behandlingen var fæl. Jeg måtte møte mine største frykter. Blant annet ble jeg låst inne i et rom i kjelleren, innestengt i en heis mellom etasjer og stoppet opp i tunneler. Det var ikke noe hyggelig, det er slike situasjoner jeg unngikk alle disse årene, sier Sørensen.

Den intensive eksponeringsterapien fungerte.

– Nå kan jeg gjøre alle de tingene jeg ikke turte før, jeg kan ta heis og reise hvor jeg vil. Jeg må stadig jobbe med meg selv, heldigvis har jeg lært å tenke annerledes. Poenget er å gi litt mer faen og ikke bry seg om hva folk tenker eller sier, forteller han.

Sørensen har vært åpen både om lidelsen og behandlingen.

– Nå ønsker jeg at alle de som sliter med noe av det samme får vite om behandlingen. Jeg anbefaler den på det sterkeste, sier han.

– Drastiske endringer på kort tid

Psykolog Jarle Nordaas ved allmennpsykiatrisk poliklinikk ved SiV forteller at eksponeringsterapien går ut på å jobbe med symptomene og de situasjonene som vekker ubehag hos pasientene.

– Behandlingen hos fokus på angsten for kroppslige symptomer. En med panikkangst er mer bekymret for det å få hjerteinfarkt i et fly enn selve flyreisen. Andre symptomer kan være svimmelhet, hjertebank eller prikking i huden. Stedene disse opptrer er tilfeldige, det er de kroppslige symptomene som er problemet. Da må vi lage oppgaver som angsten liker dårlig, uttaler psykologen.

Selve behandlingen foregår over fire dager, men pasienten må også jobbe individuelt i tre uker etter disse.

– Vi ser drastiske endringer på kort tid. Men det er klart, behandlingen er krevende. Skal den fungere må man ta valg om å virkelig gå inn for det, selv om det er skremmende, forklarer Nordaas.

Nå ser Ken-Morten Sørensen fremover.

– Tenk på alt jeg har gått glipp av disse årene. Jeg håper andre som sliter med det samme tar kontakt med fastlegen sin hvis de har slike symptomer. Det handler om å ikke låse seg inn i angsttanker, heller se lettere på ting. Det har i alle fall hjulpet meg, sier han.

Fakta:

  • Behandlingen ble utviklet ved Helse Bergen innen feltet tvangslidelse, men kan også brukes ved andre psykiske sykdommer
  • Den er intensiv og terper på situasjoner over kort tid
  • Rundt 1500 personer har fått behandlingen i Norge til nå
  • Brukes innen tvangslidelser og panikkangst, men vil trolig brukes ved andre lidelser i fremtiden
  • Behandlingen er individuell, men også gruppebasert