HELSENORGE

Lærings- og mestringssenteret startet podcast i koronatiden

Da de vanlige kursene ble lagt på is av hensyn til smittevern, måtte lærings- og mestringssenteret finne andre måter å jobbe på. – Spørsmålet ble, hvordan kan vi gi god pasient- og pårørendeopplæring, forteller sosionom og terapeut Gro Marie Woldseth ved LMS.

F.v. Gro Marie Woldseth, Alison Axisa Eriksen og Marianne Jacobsen.

I dag ligger to podcastepisoder ute, men det jobbes både med episode tre og fire.

– Det ble fantastisk spennende å jobbe med lyd på denne måten, da de vanlige pedagogiske verktøyene våre utgikk. Innholdet og formen på lyden blir viktig, forteller Woldseth ved LMS.

Det kan være krevende å starte opp en ny plattform for å nå ut til pasienter og pårørende.

– Det krevde en del omstilling og forberedelse i starten. Når man først kommer inn i det og kan slappe av i formidlingen, går arbeidet lettere. Vi har gått gjennom en læringsprosess i så måte. Hver episode påvirkes av hvem og hvor mange som deler sin fagkunnskap, hvilke erfarne brukere som er med og hva slags stemme, tempo og erfaring de som snakker har, sier Woldseth.

– Kan ikke erstatte fysiske møter

Hun tror både pasienter og pårørende får nytte av podcasten.

– Noen ganger trenger pasienter og pårørende informasjon flere ganger eller ønsker å ta inn kunnskapen i porsjoner. Da er det å lytte til podcast en fantastisk mulighet til å regulere når og hvor man vil ta imot opplæringen. Og det å lene seg tilbake i sitt eget univers og lytte til en podcast der man er i sin egen hverdag, er generelt mer populært enn noen gang, sier sosionomen.

Imidlertid har hun ingen tro på at podcast kan fullt ut erstatte det å møtes fysisk.

– Som et supplement til annen pasient- og pårørende opplæring fungerer dette. Men å møtes fysisk har sine fordeler med tanke på dialog og kroppsspråk. Likevel gir podcasten oss en ny bred plattform for kontakt med pasienter og pårørende, og nye muligheter til å nå ut til mange med opplæringen. Også helsepersonell kan ha nytte av opplæringen, for å minnes på pasienters og pårørendes perspektiv, samt finne flere vinklinger til kontakt med sine pasienter og pårørende, forteller Woldseth.

Nye muligheter

LMS ser for seg stadig nye temaer innen pasient- og pårørendeopplæringen som egner seg til podcast.

– Det vokser fortsatt frem nye samarbeidspartnere og nytt innhold som ender med ny podcast. Podcaster åpner en ny mulighet for helsepersonell som ønsker å nå bredt ut til å gi informasjon. Alison Axisa Eriksen og jeg har gjort oss mange gode erfaringer. Snart får vi også kollega Marianne Jacobsen med i arbeidet. Uten god støtte fra kommunikasjonsavdelingen og ledere hadde arbeidet ikke vært mulig, sier sosionom Woldseth.

Du finner podcasten ved å søke på lærings- og mestringssenteret i din podcastavspiller eller på Spotify.

Les mer om pasient- og pårørendeopplæringen ved SiV


Se flere nettsaker om fremtidens pasientbehandling på Helse Sør-Øst RHF’s temaside