Nominert til lyspris for psykiatribygget

I Sykehuset i Vestfolds nye psykiatribygg kopierer lyset inne dagslyset ute. – Vi tar dagslyset inn i bygget og simulerer det som skjer utendørs. Vi underbygger dermed den naturlige døgnrytmen, forteller lysdesigner Kari Hornmoen fra Multiconsult. Nå er konseptet nominert til en nasjonal lyspris.

Store vinduer gir mye dagslys inn. Foto: Hundven-Clements photography

Assisterende avdelingssjef Elisabeth Reiersen ved psykiatrisk avdeling forteller at de er veldig fornøyde med lyset. Avdelingen flyttet inn i mai.

– Det er klart, vi har hittil bare hatt drift i bygget i den lyse delen av året. Vi har ikke erfaring fra de mørkere månedene ennå. Men vi får tilbakemeldinger på at pasienter, pårørende og besøkende synes vi har et flott bygg. Der spiller lyset inn, sier hun.

Reiersen mener bygget legger til rette for forskning på hvordan lys påvirker pasienter og ansatte.

– Vi håper å få kvalitetssjekket hvordan dette fungerer, forteller hun.
Erfaringer fra Danmark viser at god tilgang på dagslys har en positiv mental effekt.

– Liggetiden for psykiatriske pasienter med depresjon ble betydelig redusert når de fikk være på rom med god tilgang på dagslys, sier lysdesigner Hornmoen.

I tett dialog med ledelsen i psykiatrisk avdeling, ble det derfor besluttet at lyset inne skulle kopiere og simulere naturlig lys.

– Det varme, dempede lyset skal skape trygghet, mens lyset på den blå enden av temperaturskalaen gir energi, forteller Hornmoen.

– Et foregangsprosjekt

De kaller konseptet Det naturlige lyset. Store vinduer som gir mye dagslys inn, samt muligheten til å styre belysningen, gir ansatte og pasienter et hyggelig lys.

– I en avdeling som denne der sikkerheten må stå så høyt, kan det være utfordrende å lyssette. Men gjennom tett dialog med avdelingsledelsen, klarte vi sammen å lage noe som er blitt et foregangsprosjekt innen belysning i denne typen bygg, mener Hornmoen.

Derfor meldte de prosjektet inn til konkurransen.

– Vi har tøffe konkurrenter, så vi forventer ikke å vinne. Men at et helsebygg blir nominert viser at Norge er i forsetet, forteller lysdesigneren.

Hun jobber i Multiconsult og har, sammen med lysdesigner Anna Solgaard Evensen, designet lyset som nå hjelper SiVs pasienter. Prisen deles ut 20.november.

HUNDVEN-CLEMENTS_PHOTOGRAPHY_v2.jpg

(Foto: Hundven-Clements photography.)