Sjekk deg - ta prøven som redder liv

For få kvinner tar celleprøven mot livmorhalskreft. Mandag 18. september får kvinner ta prøven ved SiV uten henvisning fra fastlegen. – Vår liste ble full på kort tid. For en flott respons, forteller kreftsykepleier Kirsti Solheim Verheuge.

STILLER OPP GRATIS: Kreftsykepleier Kirsti Solheim Verheughe (til venstre) og overlege Tonje Bohlin håper mange kvinner benytter anledningen til å ta en celleprøve mandag 18. september. 

– De som ikke får time under kampanjen bør gå til fastlegen for sjekk, fortsetter Solheim Verheuge ved SiV.

I anledning kampanjen #sjekkdeg, som markeres over hele landet i perioden 1.-18. september, stiller flere sykehus med utstyr og personell for å få flere kvinner i alderen 25 til 69 år til å ta celleprøven. 

Ved Sykehuset i Vestfold tas prøven mandag 18. september mellom klokken 16 og 20. Overlege Tonje Bohlin og Solheim Verheughe er blant helsepersonellet ved SiV som stiller opp gratis denne dagen.

– Listen ved SiV er nå full. Vi oppfordrer kvinner til å gå til fastlegen for sjekk, forteller Solheim Verheuge.

Unik mulighet

– Alle kvinner i alderen 25 til 69 år bør gjøre dette til en fast rutine. Å ta en celleprøve av livmorhalsen er en kort og enkel undersøkelse. Prøven er en effektiv måte å oppdage forstadier til kreft. Et par minutter hvert tredje år er alt som skal til, forklarer Bohlin. 

Hun håper derfor at mange benytter denne muligheten til å sjekke seg.

– Denne dagen er en unik mulighet til å ta prøven uten henvisning. Ved SiV betaler man kun en egenandel på 75 kroner. Har du ikke anledning denne dagen, kan du ta kontakt med fastlegen din for å få tatt en celleprøve, sier hun.

Om #sjekkdeg:

• Du kan bestille time til #sjekkdeg-dagen hvis:
- du er 25 år eller eldre
- det er over 3 år siden sist du tok celleprøve
• Det er et begrenset antall timer i aksjonen. Hvis du ikke har tatt celleprøve på 3 år og ikke får time mandag 18. september, bestill time hos fastlegen din for celleprøve.
• Målet er å få oppmerksomhet om hvor viktig det er at kvinner tar celleprøve av livmorhalsen.
• Aksjonen er et samarbeid mellom Kreftforeningen, Kreftregisteret, gynekologer og fastleger rundt om i landet.
• Kampanjen ble startet av Thea Steen. Hun ønsket at flest mulig skulle ta celleprøve og unngå livmorhalskreft, og døde selv av sykdommen i 2016.