HELSENORGE

Sjekk deg – ta prøven som redder liv

Tusenvis av kvinner har utsatt livmorhalsprøven på grunn av korona. 15. september tilbyr SiV gratis celleprøve for kvinner i alderen 25-69 år som ikke har sjekket seg de siste 5 årene eller som har fått innkalling fra Kreftregisteret. 

Overlege Tonje Bohlin, sykepleier Lena Carlsen, sykepleier Iselin Guttormsen, sykepleier Cecilie Ekdahl, sykepleier Lotte Reggestad og overlege Linn Nistov.

I anledning kampanjen #sjekkdeg, som markeres over hele landet i september, stiller Sykehuset i Vestfold med utstyr og personell for å få flere kvinner i alderen 25-69 år til å ta celleprøven.

Effektiv måte å oppdage forstadier til kreft

– Å ta en celleprøve av livmorhalsen er en kort og enkel undersøkelse. Alle kvinner i alderen 25 til 69 år bør gjøre dette til en fast rutine, sier overlege Tonje Bohlin.

Kreftforeningen opplyser at tusenvis av kvinner har utsatt livmorhalsprøven på grunn av korona.

– Prøven er en effektiv måte å oppdage forstadier til kreft. Et par minutter hvert 3.-5. år er alt som skal til, forklarer Bohlin.

Gratis prøve 15. september

SiV tilbyr gratis livmorhalsprøve 15. september kl. 16.00-19.00 for kvinner i alderen 25-69 år som ikke har sjekket seg de siste 5 årene eller som har fått innkalling fra Kreftregisteret.

Du må bestille tid på forhånd. Fra kl. 08.00-15.00 1. september kan du ringe tlf. 33 34 29 20 for å bestille tid. Det er et begrenset antall timer som tilbys. Dersom du ikke får time 15. september bør du kontakte fastlegen din for å bestille time.

– Vi har tilbudt gratis celleprøve med veldig god respons tidligere. Timene ble revet bort og mange fornøyde kvinner fikk sjekket seg ved SiV denne dagen, sier overlege Tonje Bohlin.

Om #sjekkdeg-kampanjen

  • Aksjonen er et samarbeid mellom Kreftforeningen, Kreftregisteret, gynekologer og fastleger rundt om i landet.
  • Kampanjen ble startet av Thea Steen. Hun ønsket at flest mulig skulle ta celleprøve og unngå livmorhalskreft, og døde selv av sykdommen i 2016.
  • Kampanjens budskap er enkelt, men viktig: ring legen, ta livmorhalsprøve og unngå livmorhalskreft.

Les mer om #sjekkdeg-kampanjen på Kreftforeningens nettside​​