Studien starter allerede denne uken og skal finne ut om behandlingen med de ulike medikamentene har effekt og om det kan redusere behovet for respirator- og intensivbehandling.
– Utgangspunktet er at vi ikke har noen medisiner som vi vet virker mot COVID-19. Ulike celle- og laboratoriestudier har vist lovende resultater ved bruk av disse medikamentene. Nå skal vi teste ut om medikamentene har positiv effekt hos COVID-19-pasienter, forteller lokal prosjektleder og overlege Asgeir Johannessen ved SiV.
Dessverre finnes det ingen kjent spesifikk behandling mot koronaviruset. Remdesivir og hydroksyklorokin er medikamenter som i laboratorieeksperimenter og hos enkeltpasienter har vist lovende resultater. I denne studien ønsker man å undersøke om disse medikamentene kan bremse sykdomsutvikling hos pasienter innlagt på sykehus med COVID‐19.
Deles i tre grupper
Det er Verdens helseorganisasjon (WHO) som står bak studien. Rundt 20 sykehus i Norge deltar, deriblant altså SiV.
– Vi sender dataene vi samler inn til WHO, som da kan se tallene i sammenheng med studier i andre land, sier overlege Johannessen.
Pasienter blir forløpende inkludert i studien, men må selvsagt gi sitt samtykke til å være med. Studien vil tilfeldig trekke pasienter til en av tre grupper. Den ene gruppen får medikamentet remdesivir, en gruppe får hydroksyklorokin og en gruppe får vanlig støttebehandling.
– Det er kun pasienter med behov for sykehusinnleggelse som blir spurt om å være med, påpeker prosjektlederen.
Eksperimentelle behandlinger
Behandlingene er eksperimentelle, og forskerne og fagmiljøet vet ikke om de kan ha en positiv effekt.
– I dag gir vi oksygen, støttebehandling og respirator- og intensivbehandling. Men vi kan ikke gjøre noe med selve viruset, sier han.
Remdesivir er et nytt legemiddel, og selv om det er rapportert få bivirkninger er det ikke testet ut i stor skala på mennesker tidligere.
– Pasientene vil hele tiden følges nøye opp og får behandling ved behov. Men det er klart, vi vet ikke hvordan medikamentene fungerer i det virkelige liv eller om sluttsummen er positiv, sier Johannessen.
Faktaboks:
- Studien inkluderer pasienter som blir lagt inn ved medisinsk sengepost eller intensivavdeling med påvist COVID-19.
- Deltakerne er med i studien så lenge de er innlagte på sykehuset, og blir i tillegg fulgt opp tre måneder etter utskrivelse.
- Remdesivir gis med en dose daglig i ti dager.
- Hydroksyklorokin blir gitt 800 mg to ganger første dag, deretter 400 mg to ganger om dagen i minst fem dager.
- Alle deltakere får den behandlingen de vanligvis ville fått, som organstøttende behandling og eventuelt antibiotika.
- Remdesivir er et nytt medikament og brukes normalt ikke i Norge. En kjent bivirkning av remdesivir er lavt blodtrykk, det er ingen andre kjente bivirkninger.
- Hydroksyklorokin har vært brukt i lang tid mot malaria og i behandling av leddgikt. Det kan påvirke hjertets ledningsevne og blodsukker.
- Studien utgår fra Akuttklinikken Rikshospitalet, Oslo Universitetssykehus og ledes av professor Pål Aukrust.