HELSENORGE

Skrev fødselsbok for å trygge kvinner

– Det er et stort informasjonsbehov der ute, forteller gynekologene Line Smenes Strand, Cathrine Dahl Rafaelsen og Solveig Thorarinsdottir. De ga nylig ut boken «Gravid – Alt du trenger å vite om unnfangelse, svangerskap, fødsel og barsel».

Forfattertrioen setter økt fokus på kvinnehelse. – Vi ønsker å gi samlet og kvalitetssikret informasjon som kan være vanskelig å finne frem til på egen hånd, forteller fødselslegene Solveig Thorarinsdottir, Line Smenes Strand og Cathrine Dahl Rafaelsen.
Smenes Strand og Dahl Rafaelsen jobber som gynekologer ved SiV, Thorarinsdottir i Stavanger. Sammen har de brukt av sin fritid på å skrive og gi ut boken.

– Damene som vil bli gravide, er gravide eller har født, har et stort informasjonsbehov. De leter mye på nett, og det kan være vanskelig å sortere informasjonen som finnes der. Vi ønsket å gi ut en bok som fagpersoner for å dele av vår kunnskap, forteller de tre forfatterne.

På internett finnes det mange råd og erfaringer.

– Men disse kan noen ganger gjøre kvinnene usikre. Boka har som mål å gi oppdatert og korrekt informasjon. Nylige endringer i bioteknologiloven har ført til nye retningslinjer for oppfølging av gravide, som for eksempel tidlig ultralyd og fosterdiagnostikk. Boka er for alle som planlegger å få barn, er gravide, har født eller er interesserte i temaet, sier Smenes Strand.

Mye som er nor​​malt

Forfatterne har tatt med seg spørsmålene de stilles i hverdagen.

– Vi så at de gravide som kommer til poliklinikken har mange spørsmål, kanskje også noen de ikke tør å stille. Vi fant ut at vi skulle skrive en bok der denne informasjonen er samlet og kommer fra en trygg kilde. Da kan vi bidra gjennom denne boken, forteller Dahl Rafaelsen. 

– Kanskje får du til og med svar på ting du ikke visste at du lurte på legger Thorarinsdottir til.

Boken er delt i fire deler, før graviditet, under svangerskapet, fødselen og barselstiden.

– Mange lurer på hva som er normalt, men normalt er et stort spenn. Bare noe så enkelt som hvorfor man tisser oftere under en graviditet, kan være greit å få vite, sier Thorarinsdottir. 

​Gode tilbakemeldinger

I rundt to år har gynekologene jobbet med boken, i tillegg til full jobb og familie. De har til og med født to barn i perioden.

– Tilbakemeldingene vi har fått har vært gode  og vi håper at kvinnene finner informasjon som gjør dem trygge i sitt eget svangerskap og tiden etter, sier Smenes Strand.

– Det har vært utrolig givende og morsomt, og vi er stolte over hva vi har fått til , legger Dahl Rafaelsen til.