Starter opp med traktbrystbehandling

Traktbryst er en medfødt defekt i brystveggen der flere ribben og brystbenet vokser unormalt og danner en fordypning i fremre brystvegg. Fra august utfører SiV kirurgisk behandling av denne tilstanden.

Illustrasjonsbilde av ansatte
 

​Kan gi sekundære psykiske problem

– Hos noen kan det påvirke hjerte- eller lungefunksjon, men hos de fleste er det først og fremst et kosmetisk problem og kan for noen gi sekundære psykiske problem, sier Torbjørn Bakken, seksjonsleder ved karseksjon kirurgi.

Kirurgisk behandling av traktbryst har lang ventetid noen steder i landet. Sykehuset i Vestfold utfører fra august behandling av traktbryst med Nuss-operasjon, en metode oppkalt etter barnekirurg Nuss. En bøyd spile plasseres under brystbenet i narkose, og dette gir en umiddelbar korreksjon av defekt. Det plasseres en liten stabiliseringskinne under huden på hver side hvor skinnen stikker ut gjennom brystveggen. Dette hindrer den i å forflytte seg. Skinnen fjernes som regel etter tre år.

Les mer om behandlingen

Lignende tilstander

I tillegg til traktbryst er det en del deformiteter i brystveggen med utstående eller asymmetriske forandringer i skjelett og brusk som kan korrigeres uten bruk av implantater. Dette kan også henvises til vår thoraxkirurg for vurdering.