We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.

Forebygg infeksjon ved nøytropeni

Nøytropeni er en tilstand med redusert antall nøytrofile granulocytter i blodet. Nøytrofile granulocytter er den vanligste typen hvite blodceller, og en viktig del av det generelle immunforsvaret

Håndhygiene 

God håndhygiene er det viktigste tiltaket for å forebygge infeksjoner. Både du og din familie bør derfor vaske hender med såpe og vann før tilberedning av mat, før og etter måltider, etter toalettbesøk og når dere kommer inn utenfra. Håndhygiene med såpe og vann eller hånddesinfeksjon bør også utføres etter kontakt med urene flater/gjenstander, etter hosting, nysing og/eller pussing av nese og etter direkte kontakt med kjæledyr.  

Generell hygiene 

Infeksjoner hos kreftpasienter forårsakes oftest av kroppens egne hud- eller tarmbakterier. God personlig hygiene og hel hud og friske slimhinner er derfor viktig. I nøytropen fase bør du dusje eller utføre hel kroppsvask daglig. Utfør samtidig inspeksjon av hud og slimhinner. Ta på rene klær. Skift sengetøy ca. en gang i uken. Vask deg nedentil etter toalettbesøk fra front og bakover. Begrens bruk av klyster, stikkpiller og endetarmsundersøkelse så langt det lar seg gjøre. Ved menstruasjon anbefales det å bruke bind fremfor tampong. Smør gjerne huden daglig med fuktighetskrem, for å unngå tørr og sår hud. Barbering bør utføres med maskin, ikke høvel. Hvis det oppstår rift i huden bør det renses med desinfiserende middel og dekkes til med rent plaster.  

Munnhygiene 

God munnhygiene bidrar til å opprettholde friske munnslimhinner og forebygge infeksjoner. Det anbefales å oppsøke tannlege før du starter opp med medikamentell kreftbehandling. Ved behov for tannlegebehandling under eller de første seks ukene etter kreftbehandling bør du rådføre deg med behandlende lege først. Snakk med lege eller sykepleier både før og underveis i behandlingen dersom du plages med smerter og sårhet i munnhulen.  

Oppretthold gode rutiner for munnhygiene:  

  • Bruk en myk tannbørste, puss tenner 2-4 ganger daglig og skyll tannbørsten i varmt vann før og etter bruk.  
  • Det anbefales å bytte tannbørsten etter hver runde med kjemoterapi eller oftere ved behov.
  • Såpefri tannkrem med mild fluor, f.eks. Zendium® anbefales.  
  • Skyll gjerne munnen med lunkent saltvann, for eksempel før og etter matinntak. 
  • Drikk ofte for å holde munnen fuktig, men begrens gjerne sukkerholdig drikke. Vær også forsiktig ved inntak av varm mat og sterkt krydret mat så du ikke får sår i munn.  
  • For å stimulere spyttproduksjonen kan sukkerfrie sugetabletter eller tyggegummi hjelpe.  
  • Rens avtakbare tannproteser etter hvert måltid og ta de ut om natten. Dersom protesene sitter for trangt eller løst, bør de brukes så lite som mulig.  

 

Sosialt liv 

Det er viktig at du prøver å leve så normalt som mulig. Det anbefales deg likevel å ta visse forhåndsregler:  

  • Du bør unngå kontakt med folk som har symptomer på smittsom sykdom (forkjølelse, influensa o.l.).  
  • Del ikke flasker/glass/kopper/bestikk med andre.  
  • Unngå forsamlinger som kjøpesentre, buss i rushtid, kino, restauranter etc. den tiden du har lavest immunforsvar. Snakk med din lege om når og hvor lenge dette vil gjelde for deg.  
  • Bruk hansker ved hage- og blomsterarbeid som innebærer kontakt med jord.
  • Benytt kondom ved samleie dersom du er i et ikke monogamt forhold.  

I tillegg for pasienter etter stamcelletransplantasjon og for andre med alvorlig nøytropeni 

  • Unngå hage- og blomsterarbeid som innebærer kontakt med jord, og områder med byggearbeid/ renovering en tid etter behandling. Snakk med din lege om hvor lenge dette vil gjelde for deg.  
  • For deg som har gjennomgått allogen stamcelletransplantasjon anbefales det å benytte munnbind når du er på venterom på legekontor/ sykehus og /eller steder med mange samlet de første 3 mnd. etter stamcelletransplantasjon, eventuelt i en lengre periode hvis du mottar behandling for GVHD.  
  • Unngå ubeskyttet seksuell aktivitet, også om du er i et monogamt forhold, så lenge du er nøytropen. 

 

Kilde: Oslo universitetssykehus

Last updated 5/22/2025