We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.

Kostråd til deg som har nedsatt immunforsvar

Når du har nedsatt immunforsvar er du mer utsatt for infeksjoner. Oversikten gir anbefalinger og råd så du kan redusere risikoen for matbårne sykdommer. Snakk med legen din om når og hvor lenge dette vil gjelde for deg. Han eller hun hjelper deg med å tilpasse anbefalingene din livssituasjon.  

Råd og anbefalinger 

Egg 

  • Norske egg anses som trygt, bør brukes innen «best før»-dato.  
  • Importerte egg og mat laget av slike egg må varmebehandles (hardkokt eller gjennomstekt) eller være pasteurisert.  

Fisk og sjømat 

  • Rakfisk må unngås helt.  
  • Sushi anses trygt så lenge du bruker ferske råvarer, god kjøling og god hygiene. - Villfisk som skal spises rå, må dypfryses minst et døgn. Gjelder ikke norsk oppdrettslaks eller ørret.  
  • Skjell og skalldyr serveres kun fullstendig varmebehandlet.  
  • Røkelaks og gravlaks er kun delvis anbefalt, snakk med din behandlende lege om det er trygt for deg.  

Frukt, bær og grønnsaker 

  • Grønnsaker og frukt som skal spises rått bør skylles grundig  
  • Rå spirer bør unngås.  
  • Alle bær bør helst varmebehandles, særlig viktig for bær fra utlandet  
  • Benytt helst pasteurisert fruktjuice og smoothies.  
  • Importert rå minimais, sukkererter og asparges bør gis et oppkok før inntak.  
  • Hvis du bruker immundempende medisiner må du unngå grapefrukt, pomelo, bitterappelsin, stjernefrukt og granateplejuice.  

Honning 

  • Bør komme fra produsent som varmebehandler honning, helst fra porsjonspakninger. 

Kjøtt og kjøttprodukter 

  • Rått kjøtt (inkludert spekemat) bør unngås.  
  • Farsemat som hamburgere og kjøttdeig etc., bør være gjennomstekt eller gjennomkokt. - Svin og kylling skal være gjennomstekt.  
  • Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten.  

Kosttilskudd og helsekost 

  • Snakk med din behandlende lege før eventuelt bruk av kosttilskudd og helsekost som f.eks fermenterte produkter og probiotika 
  • Det bør utøves særlig forsiktighet til urtebaserte kosttilskudd.  

Krydder (tørket) og friske urter 

  • Ferske urter og tørket krydder fra norske produsenter kan brukes uten varmebehandling.  
  • Importerte ferske urter og tørket krydder bør varmebehandles før bruk. 

Meieriprodukter 

  • Bruk kun produkter som er laget av pasteurisert melk.  
  • Myke modningsoster (camembert, brie, blåmuggost o.l.) bør unngås, men sauser og annen mat med disse produktene er trygt å spise varmebehandlet.  

Snack, nøtter og iskrem 

  • Spis is som er i forseglet innpakking, unngå softis og kuleis fra utsalgssteder 
  • Benytt helst nøtteprodukter som er røstet og fra forseglete forpakninger  

Vann 

  • Springvann og norskprodusert flaskevann anses som trygt i Norge  
  • Unngå vann fra private brønner som ikke har godkjenningsplikt (f.eks. hytter)  
  • Ved tvil om drikkevannskvaliteten, bør flaskevann benyttes 

 

Kilde: Oslo universitetssykehus

Last updated 5/22/2025