Brystsenteret er organisert tverrfaglig for å gi et enhetlig utrednings - og behandlingstilbud. Her arbeider kirurger, radiologer, patologer, spesialutdannede sykepleiere og radiografer. I tillegg har enheten eget kontorpersonale og hjelpepleier.
Henvisning
Brystsenteret er en spesialisttjeneste. Det betyr at man må ha henvisning til undersøkelse fra fastlege eller annen lege. Alle henvisninger blir vurdert av en legespesialist.
Ved særskilt mistanke om brystkreft, vil man få timeavtale i løpet av kort tid. Ved andre hemvendelser kan det påløpe noe noe lengre ventetid.
Forberedelser før undersøkelse
Unngå bruk av deodorant, talkum og kremer under armene eller på brystene undersøkelsesdagen.
Trippeldiagnostikk
Ved spørsmål om brystkreft, benyttes prinsippet om trippeldiagnostikk.
- Vanlig legeundersøkelse:
Samtale med pasient for å få opplysninger om symptomer. I tillegg ser og kjenner legen på brystene. Kan utføres av kirurg, radiolog eller sykepleier avhengig av problemstilling. - Bildediagnostikk:
Radiolog er ansvarlig. Mammografi er hovedundersøkelse. Ved behov utføres ultralydundersøkelse i tillegg. Utvalgte tilfeller henvises videre til andre spesialundersøkelser som MR. - Celle/vevsprøve:
I mange tilfeller nødvendig for å avklare diagnosen. Utføres oftest som vevsprøve (biopsi) da det er den sikreste metoden. Patolog undersøker vevsbiten under mikroskop og stiller diagnose. For å sikre at biopsi tas fra nøyaktig riktig sted i brystet, vil radiolog gjøre dette under veiledning av ultralyd eller røntgen.
Sykepleietjenesten
Spesialutdannet sykepleier innen kreft kan kontaktes alle hverdager. De er tilgjengelige for spørsmål, samtale og veiledning. Kreftsykepleier jobber i tett samarbeid med kirurg og øvrige faggrupper innen brystsenteret og klinikk kirurgi. I tillegg samarbeider de med den lokale kreftforeningen, foreningen for brystkreftopererte, Læring- og mestringssenteret, samt kommunehelsetjenesten.
Seksjonsleder: Nina Øverby