Barne- og ungdomspsykiatrisk intensivseksjon er en del av Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling.
Oppdrag
- Seksjonen har ansvaret for pakkeforløp ved spiseforstyrrelser hos barn og unge opp til 23 år
- Intensiv familiebehandling
- Dialektisk atferdsterapi (DBT) til pasienter med emosjonell ustabilitet og selvskading/selvmordsatferd
- Overordnet ansvar for fag- og kompetanseutvikling på området spiseforstyrrelser i BUPA
Hvem kan henvise?
Sykehuslege, legevakt, fastlege, tannlege, psykolog og leder i barneverntjenesten kan henvise til BUPA. Behandler i BUPA poliklinikk henviser til intensiv familiebehandling, dialektisk atferdsterapi (DBT) eller strukturerte polikliniske dagopphold for pasienter med spiseforstyrrelser.
Spisebehandlingspoliklinikk
Spisebehandlingspoliklinikken tilbyr utredning og behandling til pasienter som henvises med mistanke om spiseforstyrrelse. Poliklinikken er for pasienter fra hele Vestfold.
Behandlingen består av:
- Ernæring: Regelmessige måltider og tilstrekkelig ernæring er nødvendig for tilfriskning. Mengden mat vil bli tilpasset ungdommens tilstand.
- Psykoterapeutisk behandling: Psykoterapi betyr behandling av psykiske lidelser ved hjelp av psykologiske/psykiatriske metoder. For alvorlige spiseforstyrrelser hos barn og ungdom er familiebasert terapi (FBT) den mest virksomme behandlingen. Behandling kan også omfatte individuelle samtaler, eksponeringsterapi og gruppebehandling.
- Tilpassing av fysisk aktivitet: Fysisk aktivitet tilpasses ungdommens psykiske vansker, matinntak, somatisk status og endres i forhold til tilfriskningsprosessen.
- Flerfamiliegruppeterapi: Flere familier deltar i gruppeterapi over en eller flere dager i en tidsperiode på 3-4 måneder.
- Intensivt behandling: Dersom spiseforstyrrelsessymptomene ikke reduseres kan det bli nødvendig å forsterke eller erstatte det polikliniske tilbudet med dagtilbud og/eller intensiv familiebehandling. Av og til kan det bli nødvendig med innleggelse på sykehus eller i ungdomspsykiatrisk døgnpost.
- Forløpskoordinering: Både kommunen og spesialisthelsetjenesten har ansvar for å oppnevne en forløpskoordinator. Forløpskoordinatoren skal sørge for at ulike deler av behandlingen henger sammen, og at ungdom og familie får den hjelpen som trengs uten at det blir unødig ventetid mellom ulike tiltak.
Familiebasert behandling for spiseforstyrrelser (FBT)
Familiebasert behandling for spiseforstyrrelser (FBT) er en behandlingsform utviklet spesielt for barn og ungdom og deres familier som strever med mat og spising. Dette er den mest virksomme behandlingen, og derfor anbefaler de nasjonale retningslinjene familiebasert behandling spesifikt for spiseforstyrrelser til barn og unge med spiseforstyrrelser.
At hele familien er med øker sannsynligheten for tilfriskning, forhindrer tilbakefall og reduserer behovet for mer intensiv behandling, inkludert døgnbehandling. Dette gjelder alle spiseforstyrrelsesdiagnoser, både ved anoreksi, bulimi og overspisingslidelse.
Ved familiebasert behandling snakker behandleren også med ungdommen alene, men mest med hele familien samtidig.
Familiebehandlingspoliklinikk
Familiebehandlingspoliklinikken tilbyr ulike former for intensiv familiebehandling basert på den enkelte families behov. Hensikten med intensiv familiebehandling er at familien får en økt forståelse av prosessene som foregår i familien og hjelp til måter å være sammen på som kan løse opp i fastlåste kommunikasjons-/samhandlingsmønstre/familiekonflikter. Poliklinikken er for pasienter fra hele Vestfold.
Intensiv familiebehandling tilbys sammenhengende over to til fire uker, men omfanget av behandlingen kan tilpasses familiens behov ved en til to samtaler pr uke over flere uker.
Intensiv familieterapi er nyttig som behandling, eller del av en behandling, ved ulike vansker og psykiske helseplager hos barn og ungdom som blant annet depresjon, angst‐ og tvangslidelser, ulike former for traumer, spiseforstyrrelser (anoreksi), atferdsvansker og rusmisbruk. Foreldrearbeid vektlegges og hele familien kan delta i behandlingen.
Familieopphold tilbys som en viktig del av intensivert familiebasert behandling av spiseforstyrrelser (FBT) og er nyttig når man tenker at et fokus på hele familiens situasjon vil være til hjelp for barnets/ungdommens utvikling og tilfriskning.
Strukturert poliklinisk dagtilbud for spiseforstyrrelser
Strukturert poliklinisk dagtilbud for barn og ungdom med spiseforstyrrelser er en intensivering av behandlingen for en periode med varighet inntil 3 uker dersom det vanlige polikliniske tilbudet ikke er tilstrekkelig for å snu en bekymringsfull utvikling. Tilbudet gis på alle hverdagene i uken kl. 08.30-15.30. Det er et frivillig tilbud, og forutsetter aktiv deltagelse i egen behandling. FBT (familiebasert behandling) har fokus på at samspillet i hele familien påvirkes av spiseforstyrrelsen, og dermed også preger måltidene.
Foreldre/foresatte er ungdommenes viktigste ressurs i kampen mot spiseforstyrrelsen og derfor er det viktig at foreldre deltar. Hensikten med det strukturerte dagtilbudet er å øve på et normalt spisemønster.
De som deltar på det strukturerte dagtilbudet vil beholde sine behandlerne i spiseforstyrrelsespoliklinikken. De vanlige avtalene der vil opprettholdes gjennom tiden man deltar på det strukturerte dagtilbudet.
DBT-poliklinikk
DBT-poliklinikken gir tilbud til pasienter med emosjonell ustabilitet, selvskading/selvmordsatferd. DBT for ungdom er et 20 ukers behandlingsprogram bestående av ukentlig individualterapi og ferdighetstrening i gruppe. Før behandling inngår ungdom, omsorgspersoner og terapeut en gjensidig forpliktelse til å jobbe sammen for å redusere problematferd. Omsorgspersoner deltar i ferdighetstreningen sammen med ungdommen.
I ferdighetsgruppa lærer ungdom og omsorgspersoner mindfulness, ferdigheter for å holde ut (eks. hindre problematferd), finne mellomtingen (eksempel reduserer konflikt), regulerer følelser og bedre mellom-menneskelige relasjoner. Både ungdom og omsorgspersoner har mulighet til å ringe terapeut mellom avtaler, for å få hjelp til å bruke ferdigheter i hverdagen
Medarbeidere
Intensivseksjonen har en tverrfaglig sammensatt personalgruppe som samarbeider i team rundt hver enkelt pasient. Personalet består av barne- og ungdomspsykiatere, psykologer/psykologspesialister, familieterapeuter, miljøterapeuter, klinisk sosionomer og kliniske barnevernspedagoger, musikkterapeut og klinisk ernæringsfysiolog, sekretærer, en servicekoordinator og en seksjonsleder.
Seksjonsleder er også forløpseier for pakkeforløp ved spiseforstyrrelser hos barn og unge under 23 år.
Verdigrunnlag
Intensivseksjon skal gi et trygt og sikkert behandlingstilbud. Vi skal gi adekvat helsehjelp til ungdommer med psykiske lidelser som er i behov av utredning og behandling i de rammene som vi kan tilby.
Vi viser respekt for våre pasienter og deres familier, medarbeidere og samarbeidspartnere.
Vårt virke skal til enhver tid forholde seg til og etterleve de lover, forskrifter og retningslinjer som samfunnet krever.
Som ansatte i Intensivseksjon tør vi å gå nye veier, vi er nysgjerrige og vi lærer aktivt av suksesser og feil. Vi understøtter og tror på menneskers iboende evne til læring, utvikling og å kunne ta egne valg.
Vi er opptatt av å forstå den sammenhengen problemene oppstår i og arbeider helthetlig med både pasient og familie.
Våre viktigste samarbeidspartnere
Foreldre og foresatte er våre viktigste samarbeidspartnere. I tillegg samarbeider vi tett med andre seksjoner i BUPA, SMI-skolen (sosialmedisinsk institusjonsskole), andre avdelinger på sykehuset, barnevernstjenester og kommunale helsetjenester.
Seksjonsleder: Liv Ristvedt