Henvisning
Henvisning sendes via lege eller psykolog.
Utredning og behandling
Alle pasienter som starter opp med utredning og behandling, inngår i pakkeforløp for psykisk helse og rus. Med dette ønskes det å gi pasienter og pårørende et behandlingsforløp som er helhetlig og forutsigbart, uten unødig ventetid.
Poliklinikken gir strukturert utredning med anbefalte kartleggingsverktøy. Pasienter som skal til utredning får tilsendt ulike kartleggingsverktøy elektronisk på forhånd. De fleste pasienter blir utredet med halvdagsutredninger og dette innebærer at utredning og vurdering blir gjort i løpet av første oppmøte. Fastlege har gjerne sendt somatiske opplysninger i forkant, og det gjøres en legevurdering av om hvorvidt psykiske plager kan ha en kroppslig forklaring. Diagnostisk vurdering blir gjort av psykologspesialist eller spesialist i psykiatri.
Behandling blir gitt etter gjeldende anbefalinger og skal være evidensbasert. Behandling i poliklinikken er målrettet og strukturert. Pasient og behandler utarbeider sammen en behandlingsplan som et arbeidsdokument for det videre behandlingsløp.
Angstbehandling retter seg mot ulike former for angst, som f.eks. sosial angst, panikkangstanfall, tvangslidelser og generaliserte angstlidelser. Poliklinikken er spesialisert og spesifikt rettet mot angstbehandling. Seksjonen tilbyr og anbefaler behandling gjennom e-mestring, det vil si internettbasert behandling av terapeut i seksjonen. Angstbehandling kan legges opp etter firedagersmodellen, det vil si at all behandling skjer innenfor samme uke over fire hele dager. Dette er en høyintensiv behandlingsform av angst som kan være krevende, men er effektiv og gir gode resultater. Behandlingen kan også legges opp individuelt etter en vurdering av tilstand og behandlingsbehov.
Seksjonen har spesialisert kompetanse på utredning og behandling av ADHD. Pasienter med ADHD-problematikk kan få medikamentell vurdering og oppfølging. Seksjonen tilbyr psykoedukativt kurs om å leve med og mestre ADHD.
Poliklinikken bruker systematisk tilbakemeldingsverktøy for å fortløpende evaluere hvordan behandlingen går.
Samarbeid med andre instanser
Seksjonen samarbeider tett med andre seksjoner ved DPS Vestfold, fastleger og psykiatritjenesten i kommunene samt andre avdelinger i klinikken.
Generelt om seksjonen
Seksjonen består av overleger, leger i spesialisering, psykologspesialister, psykologer under spesialisering og spesialsykepleiere innen psykisk helse.
- Lokalisering: Sandefjord
- Seksjonsleder: Livia Mihaela Taran