Pasienter i denne seksjonens målgruppe vil kunne ha alvorlig selvskading og vedvarende selvmordsproblematikk. Pasienter som gis rett til prioritert helsehjelp i poliklinikken har moderate til alvorlige psykiske plager og det foreligger funksjonssvikt i arbeid, sosialt eller familiært.
Henvisning
Henvisning sendes via lege eller psykolog.
Utredning og behandling
Alle pasienter som starter opp med utredning og behandling, inngår i pakkeforløp for psykisk helse og rus. Med dette ønskes det å gi pasienter og pårørende et behandlingsforløp som er helhetlig og forutsigbart, uten unødig ventetid.
Poliklinikken gir strukturert utredning med anbefalte kartleggingsverktøy. Pasienter som skal til utredning får tilsendt ulike kartleggingsverktøy elektronisk på forhånd. De fleste pasienter blir utredet med halvdagsutredninger og dette innebærer at utredning og vurdering blir gjort i løpet av første oppmøte. Fastlege har gjerne sendt somatiske opplysninger i forkant og det gjøres en legevurdering av om hvorvidt psykiske plager kan ha en kroppslig forklaring. Diagnostisk vurdering blir gjort av psykologspesialist eller spesialist i psykiatri.
Behandling blir gitt etter gjeldende anbefalinger og skal være evidensbasert. Behandling i poliklinikken er målrettet og strukturert. Pasient og behandler utarbeider en behandlingsplan som et gjensidig arbeidsdokument for det videre behandlingsløp.
For pasienter med traumeproblematikk, gis det strukturert og målrettet behandling for PTSD-symptomer. Seksjonen benytter seg hovedsakelig av tre ulike behandlingstilnærminger. Dette er CT-PTSD, kognitiv terapi ved posttraumatisk stressforstyrrelse og EMDR (Eye Movement Desesitization and Reprocessing). Seksjonen tilbyr et gruppebasert tilbud som er utarbeidet etter modellen «Tilbake til nåtid» fra Modum bad. Dette er en stabiliseringsgruppe med et psykoedukativt fokus.
Behandling av personlighetsproblematikk baserer seg i hovedsak på to typer metodikk: Mentaliseringsbasert terapi (MBT) eller skjematerapi. Dette er manualbaserte behandlingsformer som har kombinasjon av gruppe og individuell oppfølging. Individualterapi kan gis og da som en forberedelse til oppstart i et av behandlingsprogrammene.
Poliklinikken bruker systematisk tilbakemeldingsverktøy for å fortløpende evaluere hvordan behandlingen går.
Hvilken behandlingsform og metodikk som skal benyttes avgjøres ut i fra en vurdering av tilstand og behandlingsbehov, ut i fra pasientens ønske og hva som er angitt i en behandlingsplanen.
Samarbeid med andre instanser
Seksjonen samarbeider tett med andre seksjoner ved DPS Vestfold, fastleger og psykiatritjenesten i kommunene samt andre avdelinger i klinikken.
Generelt om seksjonen
Seksjonen består av overleger, leger i spesialisering, psykologspesialister, psykologer under spesialisering og spesialsykepleiere innen psykisk helse.
- Lokalisering: Sandefjord
- Seksjonsleder: Hege Gulliksrud