Henvisning
Henvisning sendes via lege eller psykolog.
Målgruppe
Pasienter som vil ha nytte av BET-behandling har ofte en historie med mange og/ eller lange sykehusinnleggelser. Annen behandling har vist seg å ha liten effekt og varig bedring har ikke tidligere blitt oppnådd. Behandlingsmodellen er transdiagnostisk, det vil si at behandlingen ikke retter seg mot spesifikke psykiatriske lidelser, men retter seg inn mot et bredt spekter av psykiske plager og generell funksjonsnedsettelse. Inntak til BET-seksjonen skjer etter en nærmere vurdering på seksjonen og i dialog med pasienten.
Utredning og behandling
Ved innkomst foretas en vurdering av tilstand og behandlingsbehov. Det er lege eller psykolog som gjennomfører dette og psykologspesialist eller overlege er med i vurderingen. Det planlegges for det videre løp under innleggelsen. Pasient og behandlingsmiljøet utarbeider en kontrakt for behandlingen og denne vil være grunnlaget for hva behandlingen skal rette seg mot.
BET-behandling
Basal eksponeringsterapi handler om å eksponere seg for ubehagelige, vanskelige og vonde tanker og følelser. Behandlingen dreier seg om å finne hensiktsmessige måter å håndtere, tåle og takle slike tanker og følelser. BET-metodikken er en verdiforankret behandlingsmetodikk og pasientens egne verdier blir rettesnoren for ulike behandlingstiltak.
Teamet jobber tverrfaglig med samme metodikk og er opptatt av å være et helhetlig team med samme tilnærming. Behandlingen består av en terapisamtale hver dag, og tillegg en kort fokussamtale hver morgen og hver ettermiddag. Det vil også være ukentlig behandling i gruppe. Pasienten deltar i egne teammøter og behandlingsmøter.
Behandlingen skjer over fem faser. Første fase er å skape forutsigbarhet, deretter etablere samarbeid for arbeidsallianse. Neste fase er å utforske unnvikelse, det vil si hvilke vanskelige følelser som unnvikes. Deretter er det fokus på det å akseptere og romme sine følelser gjennom eksponering. Den siste fasen er å styrke evne til mestring. Fasene kan være overlappende, men det skal alltid være forutsigbart hva man jobber med.
Samarbeid med andre instanser
Det jobbes for at utskrivelse skal være godt planlagt og at dette skjer i samarbeid med behandlere og pasient. Utskrivelse kan skje i samarbeid med andre instanser dersom dette er tenkt hensiktsmessig.
Seksjonen samarbeider tett med andre seksjoner ved Vestfold DPS, psykiatrisk fylkesavdeling, fastleger og psykiatritjenesten i kommunene. Pårørende er ofte en viktig samarbeidsparter.
Generelt om seksjonen
Seksjonen består av tverrfaglig medarbeiderstab, med overlege, lege i spesialisering, psykologspesialist, psykolog under spesialisering, sykepleiere/vernepleiere og hjelpepleiere med videreutdanning innen psykisk helse. Alle ansatte ved BET-seksjonen har kunnskap og erfaring med BET og jobber etter BET-prinsipper.
- Seksjonsleder: Tonje Reinsberg Bakkane
- Antall døgnplasser: 6