Informasjon til pasienter og pårørende ved DPS Vestfold
Brukermedvirkning og medvirkning i egen behandling
Å medvirke i egen behandling betyr at du som pasient har rett til å være med og påvirke beslutninger som angår deg. Målet er at behandlingen skal være nyttig for deg og tilpasset dine behov. Dette er en lovfestet rettighet, og helse- og omsorgstjenesten har plikt til å involvere deg. For at du skal kunne delta på en god måte, må informasjonen du får være tilpasset deg og din situasjon.

For at du skal ha godt utbytte av behandlingen er det viktig at du føler eierskap i egen situasjon. Når du blir pasient hos oss skal du og din behandler lage en behandlingsplan. Denne skal inneholde dine ønsker og mål for behandlingen. Det er viktig at du opplever at dette er din plan, og at du føler det som står der er overkommelig for deg.
En åpen og god dialog med behandleren din er viktig for å få til en behandling som oppleves meningsfull og trygg. Selv om det er helsepersonell som har det faglige ansvaret, er din stemme viktig. Du skal alltid ha mulighet til å si hva du mener – både om behandlingen og hvordan du opplever den. Trygghet og tillit er særlig viktig, og det er helt normalt at det tar tid å bygge relasjon til behandleren. Det skal være rom for å være usikkert, stille spørsmål og bruke tid på å bli kjent.
Du har rett til å si ifra dersom du er uenig eller lurer på noe – det er en naturlig del av samarbeidet, og dine meninger skal tas på alvor. Dersom du ønsker det, kan du ha med deg en pårørende eller en annen støtteperson i samtaler. Det kan bidra til trygghet og gjøre det lettere å forstå og formidle det som er viktig for deg.
Selv om du mottar behandling under tvang, har du fortsatt rett til å bli informert og til å medvirke. Din stemme skal alltid tas med i vurderingene – uansett hvilken situasjon du er i.