Informasjon til pasienter og pårørende ved DPS Vestfold
En typisk pasientreise i DPS
Under ser du en tidslinje som viser hvordan en typisk pasientreise i DPS kan se ut. Her får du informasjon om hva som skjer fra start til slutt og litt nyttig informasjon på veien.
Henvisning
DPS er en del av spesialisthelsetjenesten og for å komme hit trenger du henvisning. Den vanligste veien inn er å gå til fastlegen og fortelle hvordan du har det. Fastlegen gjør en vurdering og skriver en henvisning hvis det er behov.
Vårt oppdrag i DPS er å utrede og behandle psykiske lidelser av moderat til alvorlig grad. Det vil si at man skal være ganske syk for å bli behandlet her. Ved mildere psykiske plager kan man få avslag her og bli anbefalt å søke psykisk hjelp i kommunen.
Vurdering
Når henvisningen er sendt til DPS vil den bli vurdert innen 10 dager. Da vil du svar på om du har rett til psykisk helsehjelp i spesialisthelsetjenesten og hvor raskt du skal få helsehjelpen. Dette kalles en prioriteringsvurdering, hvor DPS ser på symptombilde, alvorlighetsgrad og funksjonsnivå og muligheten til å nyttiggjøre seg spesialisert behandling.
Innkallingsbrevet
Når du får svar på henvisningen og den vurderes som at du har rett på psykisk helsehjelp i på DPS får du et innkallingsbrev. Her står det hvor og når du skal møte opp, samt litt praktisk informasjon.
Hvorfor fylle ut spørreskjema
Når du blir pasient så får du et skjema med spørsmål i forkant av timen. Det er en del spørsmål om hvordan du har det. Dette er for å hjelpe behandleren din til å forstå deg og din situasjon bedre når dere har første time og skal bli kjent.
Hva skjer i første time
I den første timen møter du en behandler som skal kartlegge hvordan du har det. I denne timen prøver behandleren å få et helhetlig blikk på hvordan symptombildet, alvorlighetsgraden og funksjonsnivået er.
Fortell behandleren om sitasjonen din og hvordan du har det, fortell gjerne også litt om hvordan du har hatt det tidligere. Noen ganger kan man bli henvist til en annen poliklinikk etter dette. Dette kan skje fordi vi ønsker å gi deg best mulig hjelp. DPS har flere poliklinikker som spesialiserer seg på forskjellige psykiske lidelser. Vi vil at du skal komme til riktig poliklinikk for spesialisert behandling for det du strever med. Hvis behandler vurder at du kanskje skal få hjelp et annet sted, så kan det hende behandler anbefaler deg å søke hjelp i kommunen eller en annen del av spesialisthelsetjenesten.
Hva er utredning
Hvis behandleren avklarer at du har rett på psykisk helsehjelp i spesialisthelsetjenesten vi du få tildelt en behandler. Dere vil da sammen bli kjent og starte en utredning. Utredning er en vurdering av hva slags plager du plages med som er nødvendig for å lage en plan for behandling. Det kan foregå som et strukturert intervjue hvor du svarer på konkrete spørsmål, eller en samtale om tidligere historikk og problemer som plager deg nå, og en tilstand/diagnostisk avklaring og vurdering av behandlingstiltak.
Behandling
Selve behandling for pasienter som henvises til DPS Vestfold kan variere litt avhengig av hva den enkelte pasienten trenger. Generelt handler behandlingen om å få hjelp til å håndtere psykiske plager. Dette kan være gjennom samtaler med psykologer eller psykiatere, der man for eksempel lærer nye måter å tenke på eller hvordan man kan håndtere vanskelige følelser. I noen tilfeller kan man også få medisiner som hjelp.
Behandlingen er skreddersydd for den enkelte, og ofte med flere ulike fagpersoner – som psykologer, sykepleiere og leger – de jobber sammen for å hjelpe deg på best mulig måte. Målet er å hjelpe deg til å få det bedre, enten ved å lære å mestre utfordringene du har og oppnå en varig bedring.
Behandlingsplan
I løpet av utredningene blir det laget en behandlingsplan. Dette er en plan du og din behandler lager sammen. I behandlingsplanen skal disse tingene stå: Dine mål og forventninger, Hva slags behandling du får og tiltak, rammer for behandlingen (hyppighet og varighet, eventuelt andre ting), ditt ansvar som pasient, plan for evaluering, hva som skjer ved avbrudd i behandling, eventuell plan for skole, jobb og aktivitet. Eventuelle andre tiltak utenfor behandling som økonomi, bolig og meningsfull aktivitet. Behov for å involvere andre tjenester og eventuelle samarbeidsmøter.
Evaluering
Evaluering er en viktig del av behandlingen din. Det betyr at vi jevnlig ser på hvordan det går med deg, om du merker bedring, og om vi har nådd de målene vi satte i behandlingsplanen. Dette skjer gjennom samtaler der du får mulighet til å gi tilbakemelding på hvordan du har det, hva som fungerer for deg, og hva som kanskje kan endres. Det er også vanlig å fylle ut kartleggingsskjemaer til dette formålet. Målet er at vi sammen kan justere behandlingen hvis det er nødvendig, slik at den passer best mulig for deg. Evalueringen kan også hjelpe oss med å sette nye mål for videre behandling hvis det trengs.
Avslutning / overføring til andre tjenester
Når behandlingen nærmer seg slutten vil du og behandleren gå gjennom hvordan det har gått og se på hva du har oppnådd. Målet er at du skal ha fått hjelp til å håndtere de utfordringene du har jobbet med og at du føler deg bedre rustet til å ta vare på din psykiske helse på egen hånd. Avslutningen skjer gjerne gradvis og vi vil lage en plan sammen for hvordan du kan fortsette å holde fokus på din helse etter behandlingen. Hvis du fortsatt trenger mer hjelp kan vi vurdere andre tiltak eller henvisninger til videre støtte, som for eksempel oppfølging i kommunen eller andre behandlingstilbud. Målet er at du skal få den hjelpen du trenger for å fortsette å ha det bra, enten med videre behandling eller ved å bruke det du har lært i løpet av behandlingen.