Når dere kommer til HABU, vil dere bli tatt imot og gitt informasjon om hva som skal skje og hvem dere vil møte. Som regel vil dere møte fagpersoner med ulik bakgrunn, for eksempel lege, psykolog, ergoterapeut, vernepleier og sosionom. Utredningen bestå av samtaler, tester, observasjoner og undersøkelser. Hvis det blir behov for å undersøkelser ved andre avdelinger på sykehuset, sørger HABU for en videre henvisning.
Kartlegging - kommunikasjonstiltak
En utredning av behov for alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK) må være basert på en grunnutredning og vil forutsette videre oppfølging. ASK-utredningen består av tre trinn:
- En grunnutredning som omfatter utredning av somatiske forhold, motorikk, kognisjon og miljøfaktorer.
- Basert på det som fremkommer etter grunnutredningen vil man ta stilling til om, og eventuelt hvilke alternative kommunikasjonsformer som kan være aktuelle for barnet (manuelle tegn, grafiske symboler og/eller materielle tegn).
- Det gis også råd om bruk og implementering i barnets hverdag.
Barns språk og kommunikasjon er i kontinuerlig utvikling, det vil derfor være jevnlig behov for justeringer og videreutvikling av ASK‐ tiltakene.
Det er viktig å ha tenkt gjennom barnets utvikling og milepæler i språk- og taleutvikling før møtet med teamet i HABU. Barnets kommunikasjonshjelpemidler medbringes, sammen med kopi av fagrapporter fra tidligere undersøkelser. Barn som er avhengige av individuelt tilpasset arbeidsstol bør medbringe denne, om mulig.
Barnet og foreldrene, eventuelt assistent/pedagog fra barnehage/skole vil samarbeide med fagpersoner fra HABU. Utredning består av samtaler med foresatte og/eller pedagog som kjenner barnet, strukturerte observasjoner og kartlegging. Det vil bli tatt hensyn til barnets døgnrytme, dagsform og allmenntilstand. Utredning kan skje både ambulant i barnets nærmiljø, og i konsultasjon ved HABU.
Kan bruk av ASK‐hjelpemidler bremse eller stoppe barnets utvikling av talespråk?
Nei, forskning viser tvert i mot, og vi vet av erfaring, at bruk av alternativ og supplerende kommunikasjon støtter og fremmer både språkforståelse og evne til å kommunisere generelt. Barn som har motoriske og nevrologiske forutsetninger for å utvikle tale, vil kunne komme raskere i gang med dette når utviklingen stimuleres ved hjelp av ASK‐tiltak.
Foreldregruppe: «AKKtiv KomIgang»
Habiliteringssenteret i Vestfold organiserer jevnlig kurs i form av foreldregruppe; AKKtiv KomIgang
AKKtiv KomIgang passer for foreldre til barn i førskolealder (0-6 år) som har kommunikasjonsvansker.
Formålet med kurset er at foreldre ved hjelp av økt kunnskap, hjemmeoppgaver og diskusjoner med andre foreldre skal:
- kjenne seg tryggere i samspill og kommunikasjon
- vite mer om hvordan man kan samspille med barnet for å støtte hans/hennes kommunikasjonsutvikling
Kurset består av fem ukentlige samlinger ved Habiliteringssenteret i Tønsberg med varighet av 4 til 5 timer per gang, totalt 23 timer.
Lege ved Habiliteringssenteret kan søke om opplæringspenger fra HELFO for foreldre som får fravær fra jobb.
AKKtiv er utviklet i Sverige og ble utviklet fordi:
- Kommunikasjon er grunnleggende for samspill, språk- og kommunikasjon, emosjonell og psykisk helse og avgjørende for barns utvikling på alle områder.
- Det kan være utfordrende å vite hvordan man kan forbedre kommunikasjonen med sitt barn med kommunikasjonsvansker.
- Det er vanskelig å vite om og når man bør prøve alternative kommunikasjonsformer (ASK) og hvordan man i så fall gjør det.
- Man treffer foreldre i lignende situasjoner, utveksler erfaringer og lærer av hverandre.
Her finner du e-læringskurs om AKKtiv
Kurs om alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK)
Habiliteringssenteret i Vestfold arrangerer regelmessig kurs for foresatte og fagpersoner.
Kursene annonenseres i kursoversikten for Sykehuset i Vestfold her
Habiliteringssenteret og NAV, Hjelpemiddelsentralen i Vestfold samarbeider om kurs og workshops for foresatte og fagpersoner knyttet til tilpasning og bruk av ulike kommunikasjonshjelpemidler og programmer. Kurs og workshops holdes ved NAV Hjelpemiddelsentral Vestfold.
Informasjon om kurs og påmelding finner du hos NAV
For å finne fram til aktuelle kurs/workshops velger du
- Vestfold under fanen «Alle fylker»
- Hjelpemidler og tilrettelegging under fanen «Alle kursområder»