DXA - måling / Benskjørhetspoliklinikk

Måling av bentetthet

Et sterkt beinvev gjør at knoklene ikke brekker når vi faller eller blir utsatt for andre støt mot kroppen. Med alderen kan beinvevet tape noe av styrken sin og som følge av dette kan vi bli mer utsatt for beinbrudd eller brister i beinmassen. Denne tilstanden kaller vi beinskjørhet (osteoporose). Diagnosen blir stilt ved måling av beinmasse.

Ventetider

Innledning

Målingene blir gjort ved en enkel røntgenundersøkelse med en metode som kalles DXA. Metoden gir mindre stråling enn vanlig røntgen. Vi måler beintettheten i hofte og nederste del av ryggen.

Før

Forberedelser:
  • Vennligst møt 10 minutter før undersøkelsen for å svare på spørsmål. Vi ønsker å avklare risiko for brudd.
  • Undersøkelsen foregår liggende på rygg i omtrent 15 minutter. Ved kjent smerteproblematikk bør det forebygges med smertestillende omtrent 30 minutter før undersøkelsen.
  • Ha på klær uten metallknapper, glidelås i midje eller hofteområdet og BH uten spiler eller hekter.
  • Det måles høyde og vekt før bentetthetsmålingen. For personer som oppholder seg på sykehjem eller institusjon, ber vi om at høyde og vekt er målt og medbringes til undersøkelsen.
  • Det anbefales at man ikke tar kalsiumtilskudd minst 24 timer før undersøkelsen. 

Gravide skal ikke gjennomføre bentetthetsmåling.

Under

Varighet: Omtrent 60 minutter

Før undersøkelsen blir du bedt om å svare på spørsmål for å avklare risiko for brudd. Vi spør blant annet om sykdom, medisiner, livsstil og arv. Vi registrerer også hvilke forebyggende medisiner du eventuelt bruker og når du startet med disse medisinene.

Selve undersøkelsen foregår ved at du legger deg på en røntgenbenk. Du skal ligge på ryggen med beina ut til sidene.   For å få riktig vinkel på hofteleddene under målingen blir en kasse med skrå sider plassert mellom føttene dine. Ryggen og hoftene blir skannet av en "arm" som beveger seg over deg. Dette tar ca. 10 - 15 minutter.

 

Etter

En lege ser på bildene, og både du og fastlegen din får resultatet i posten. 

Dersom resultatet viser at du trenger behandling, kommer legen med forslag til hva som bør iverksettes. 

Dersom målingene viser forstadiet til beinskjørhet (osteopeni), eller beinskjørhet ( osteoporose), blir målingene gjentatt etter 2-5 år for å følge en eventuell utvikling slik at du får riktig behandling.

 

Vær oppmerksom

Det er ingen komplikasjoner forbundet med denne undersøkelsen.

Kontaktinformasjon

Relaterte nyheter

Fant du det du lette etter?