Undersøkelse, DXA - måling
Måling av bentetthet
Beintetthet måles med en enkel røntgenundersøkelse med en metode som kalles DXA (dual-energy X-ray absorptiometry). Metoden gir mindre stråling enn vanlig røntgen. Vi måler vanligvis beintettheten i hofte og nederste del av ryggen.
Før
Forberedelser:
- Vennligst møt 10 minutter før undersøkelsen for å svare på spørsmål. Vi ønsker å avklare risiko for brudd.
- Undersøkelsen foregår liggende på rygg i omtrent 15 minutter. Ved kjent smerteproblematikk bør det forebygges med smertestillende omtrent 30 minutter før undersøkelsen.
- Ha på klær uten metallknapper, glidelås i midje eller hofteområdet og BH uten spiler eller hekter.
- Det måles høyde og vekt før bentetthetsmålingen. For personer som oppholder seg på sykehjem eller institusjon, ber vi om at høyde og vekt er målt og medbringes til undersøkelsen.
- Det anbefales at man ikke tar kalsiumtilskudd minst 24 timer før undersøkelsen.
Gravide skal ikke gjennomføre bentetthetsmåling.
Under
Før undersøkelsen blir du bedt om å svare på spørsmål for å avklare risiko for brudd. Vi spør blant annet om tidligere brudd, sykdom, medisiner, livsstil og arv. Vi registrerer også hvilke osteoporosemedisiner du eventuelt bruker og når du startet med disse.
Selve undersøkelsen foregår ved at du legger deg på en røntgenbenk. Du skal ligge på ryggen med beina litt ut til sidene. For å få riktig vinkel på hofteleddene under målingen blir en kasse med skrå sider plassert mellom føttene dine. Ryggen og hoftene blir skannet av en "arm" som beveger seg over deg. Dette tar ca. 10 - 15 minutter. Noen ganger tar vi også et sidebilde av ryggen. Du ligger da på siden med øverste arm hvilende på en pute.
Etter
En lege vurderer bildene og tilleggsopplysningene som er gitt. Dersom vurderingen er at du trenger behandling, kommer legen med forslag til hva som bør gjøres. Fastlegen din får tilsendt resultatet.
Dersom målingene viser forstadiet til beinskjørhet (osteopeni) eller osteoporose, kan målingene gjentas etter 2-5 år for å følge en eventuell utvikling slik at du får riktig behandling. De siste årene har det imidlertid blitt mer vanlig å følge opp effekten av osteoporosebehandling med en blodprøve (P1NP) fremfor beintetthetsmålinger.
Kontakt
Christian Fredriksgate 6, Tønsberg (bygg S)
Benskjørhetspoliklinikk
Kontakt Benskjørhetspoliklinikk
Oppmøtested
Bygg S, 1. etasje. Bygget ligger på baksiden av sykehuset.
Christian Fredriksgate 6, Tønsberg (bygg S)
Christian Fredriksgate 6
Tønsberg