eHelsebasert levevanebehandling - mat og medisin mot overvekt

Løsningsforslag for utfordringer under lavkaloridiett

Når du går på en lavkaloridiett kan du møte ulike utfordringer i hverdagen. I oversikten under finner du løsningsforslag til ulike type utfordringer.

Et bord fullt av mat

Legg en plan

Planlegg gjerne i forkant av aktiviteter når det er mulig. Planlegging gjør det enklere å gjøre smarte og gode valg.​​

Spar middagsmåltidet til du skal ut. Velg en rett med rent kjøtt, fisk eller fugl og salat. Be om å få dressing/saus ved siden av.

McDonalds eller Burger King: Se i appene deres. Der er det oversikt over kaloriinnholdet i alle rettene. Velg burger eller annen mat under 400 kcal.

Velg kalorifri drikke.

Har du spist middag eller et av de andre måltidene før du gikk ut? Drikk noe kalorifritt og fokuser på at det rett og slett er hyggelig å være sammen med vennene dine.

Hvis det er middag: Bruk tallerkenmodellen og tenk at halve tallerkenen er reservert til grønnsaker. ¼ tallerken til kjøtt, fisk eller fugl og bare 1 liten potet eller 2 spiseskjeer ris eller pasta.

Hvis der er kake: Bytt for eksempel ut kveldsmat (eller et annet måltid) mot et lite stykke (ca. 4 cm) av den kaka du synes ser best ut eller 2 cm av hver av de to som ser best ut. Drikk kalorifri drikke.

Du kan godt forskyve tidspunktet for når du spiser frokost, men det er lurt å ikke la det gå mer enn 3-4 timer mellom måltidene. Sover du lenge er det OK å hoppe over frokost og gå rett på lunsj.


Du kan også «stokke om» på måltidene og spise middag tidligere, eller som siste måltid for dagen.

I ukene med lavenergidiett er det ikke særlig plass til godteri fordi det vanligvis inneholder mye fett og sukker og dermed mye energi. Derfor bør godteri begrenses til 30 gram sjokolade eller 50 gram smågodt per uke (tilsvarer omtrent 200 kcal/uke) i disse 8 ukene. Se ellers forslag til godteri i egen oversikt.

Nyt at du har fri og gjør ting du trives med!

Det er ikke rart om du ikke orker å være så mye i aktivitet de ukene du spiser en lavenergidiett. Gjør det du føler for og har lyst til. På dager du er i mye fysisk aktivitet må du drikke mye (1,5-2 liter) og gjerne spise et av dagens måltider like etter aktiviteten.

Håpet er at familien tar hensyn til hva som er bra for deg å spise. Men det er ikke alltid like lett når det er mange i en familie som har lyst på forskjellige ting. Spis det som familien spiser, men i porsjoner som beskrevet i kostforslaget. Hvis det er frityrstekt mat, fet saus eller lignende på menyen, spiser du minimalt av dette og tar heller mer grønnsaker. Kanskje du kan velge en mindre tallerken dersom middagstallerkenene er store og de andre spiser store porsjoner?

Du kan oppleve at noen personer ikke er forståelsesfulle eller støttende når du gjør kostendringer. Prøv å ikke la dette gå inn på deg. Fortell dem at du følger en plan som er utviklet av helsepersonell og at du deltar i en studie. Fortell det du vil selv, men det kan hjelpe å si noe om hvorfor du gjør det du gjør. For eksempel: «Jeg er med i et forskningsprosjekt hvor alle deltakerne må spise etter en bestemt plan.» Det kan hjelpe de andre til å forstå de forandringene du gjør.

Det kan være lurt å informere familie og venner om at du deltar i et forskningsprosjekt og at det er fint om de tar hensyn og støtter deg i de utfordringene det medfører.

Spis ekstra grønnsaker/grønnsakssuppe, sukkerfrie pastiller/drops/tyggis eller drikk energifri drikke. Noen ganger kan det være nødvendig å ta et ekstra knekkebrød eller ei grov brødskive med proteinrikt pålegg (egg, fisk, skalldyr, magerost, skinke eller annet magert kjøttpålegg).

Andre ganger holder det å få tankene over på noe annet enn at du er sulten eller har lyst på noe. For eksempel være med venner eller gjøre andre lystbetonte ting. Husk at sultfølelse er ubehagelig, men ikke farlig. Sultfølelse svinger og gir seg etter en stund uansett om du spiser eller ei.

Når du egentlig ikke er sulten, men bare har lyst på noe godt, kan du se om du finner noe i lista over godterierstatninger. Det kan også være lurt å få tankene helt vekk fra mat ved å gjøre noe du synes er hyggelig (være med venner, spille, se en film eller liknende).

Tips: Skriv en liste over ting du kan gjøre (gjerne sammen med din kontaktperson i prosjektet) når tankene på mat blir vanskelige. Det er lurt å ha en plan klar i forkant av vanskelige situasjoner!

Et bord fullt av mat
Illustrasjonsfoto

Kroppslige utfordringer

Svimmel​​​het kan forekomme når du spiser mindre enn vanlig. Det er viktig å drikke nok (minst 1,5 liter per dag). Hvis det vedvarer bør du snakke med din kontaktperson i prosjektet.

Det er ikke uvanlig å ha avføring sjeldnere når man spiser mindre. Men det skal ikke være vondt å gå på do og det skal ikke være mer enn 3 dager mellom hver avføring. Dersom det skjer kan du prøve følgende:

  • Drikk enda mer (minst 2 liter per dag)
  • 1 ss knuste linfrø i ½ glass vann som har ligget over natten. Spis alt sammen, gjerne med yoghurt eller Biola.
  • Snakk gjerne med din kontaktperson i prosjektet dersom dette ikke hjelper.

Det er naturlig at du lettere fryser når du spiser mindre enn vanlig og vekten går nedover.  Det er ubehagelig å fryse, men kan avhjelpes ved å bruke varme klær, gjerne ull og drikke varme drikker (for eksempel te, kaffe eller buljong), eventuelt bruke varmeflaske eller -teppe.​

Skriv ned utfordringer

​Noter utfordringer du gjerne vil drøfte med kontaktperson eller andre i neste time, eller send SMS med spørsmål til din kontaktperson i prosjektet hvis du trenger svar litt raskere.

Sist oppdatert 18.01.2024