eHelsebasert levevanebehandling - mat og medisin mot overvekt

Mat du kan spise så mye du vil av på lavkaloridiett

I denne oversikten finner du mat og drikke som gir så lite energi (=kalorier) at du kan spise eller drikke det du har lyst på.

En tallerken med grønnsaker

  • Salat – alle typer (for eksempel ruccola, leaf mix, crispi og isberg)
  • Spinat
  • Agurk
  • Squash
  • Tomat – alle typer
  • Paprika – alle typer og farger
  • Stangselleri
  • Løk – alle typer (for eksempel gul, rød, hvitløk og purre)
  • Reddik
  • Alfaspirer
  • Jalapeno
  • Gulrot
  • Kål – alle typer (for eksempel kålrabi, hodekål, rosenkål, spisskål og grønnkål)
  • Blomkål
  • Brokkoli
  • Sellerirot
  • Persillerot
  • Pastinakk
  • Aspargesbønner
  • Fennikel
  • Aubergine
  • Sopp (for eksempel sjampinjong, kantarell, portobello og østerssopp)
  • Artiskokk

Husk at:​

  • ​Frosne og hermetiske grønnsaker er like bra som friske!
  • Frosne grønnsaksblandinger og –spinat er holdbare i fryseren og lette og tilberede
  • Erter bør begrenses til 1dl per dag (inneholder flere kalorier enn andre grønnsaker)
  • UNNGÅ frityrstekte grønnsaker (for eksempel løkringer og pommes frites
  • Poteter, søtpoteter, mais, hermetiske brune/hvite bønner, linser og kikerter er veldig bra matvarer, men bør begrenses i LED-perioden til 1 middels stor potet eller 2 spiseskjeer bønner, linser, mais eller kikerter per dag. ​

  • Tomater
  • Bambusskudd
  • Babymais
  • Vannkastanjer
  • Sopp
  • Asparges
  • Syltet ingefær

  • ​Jordbær
  • Blåbær
  • Bringebær
  • Bjørnebær
  • Rabarbra
  • Sitron
  • Lime
  • Melon

 

Et bord med tallerkener med frukt og bær
Illustrasjonsfoto

  • Grønnsakssuppe, ulike typer, hjemmelaget av buljong og grønnsaker (se over), for eksempel:
    • grønnsakssuppe – med ulike grønnsaker du liker
    • blomkålsuppe
    • brokkolisuppe
    • løksuppe
  • Grønnsakssuppe, ferdige typer klare supper. Tilsett gjerne mer grønnsaker selv!
  • Misosuppe (uten tofu)

Stavmikser eller blender er nyttig å bruke om man vil lage «jevnede» grønnsakssupper.

  • Dressinger med mindre enn 5 % fett.  De finnes i mange varianter, blant annet:
    • Thousand Island dressing (3 % fett)
    • Soltørket tomat &basilikum dressing (3 % fett)
    • Creme Fraiche dressing (3 % fett)
    • ​Fransk dressing (0 % fett)
    • Soya dressing med ingefær og chili (0 % fett)
  • Dressinger du lager selv av f. eks. yoghurt naturell, Drømmelett rømme, mager kesam og hvitløk, urter og krydder du selv liker. Prøv deg frem!
  • Ketchup med lite eller uten sukker
  • Sennep
  • Soyasaus
  • Tabasco- og Worcestershiresaus
  • Taco-saus (kjøpt eller hjemmelaget)
  • Tomatpuré
  • Eddik
  • Mos (eller tykk suppe) av grønnsaker kan erstatte sauser
  • Sjysaus (pose)
  • Brun saus (av pulver eller blokk)
  • Rødvinssaus
  • Saus du lager selv av buljong eller mager kraft og jevning​

  • Pepper
  • Salt
  • Grillkrydder
  • Ingefær
  • Hvitløk
  • Chilikrydder

I prinsippet kan du bruke akkurat det krydderet du liker selv. Det er ikke bra med for mye salt, så derfor er det lurt å holde litt igjen på bruk av nettopp salt. Det gjelder alle typer salt, som for eksempel Maldon, havsalt og Himalayasalt.​

 

 

Sist oppdatert 18.01.2024