En arm med en smartklokke

eHelsebasert levevanebehandling - mat og medisin mot overvekt

Teknologi

Deltakerne i studien skal benytte smartklokke, smartvekt og appen "Habition" for støtte, motivasjon og kunnskap i levevanebehandlingen.

Smartklokke og smartvekt

Smartklokke og smartvekt kan gi støtte og motivasjon i levevanebehandlingen for å nå mål og følge med på hvordan det går.  

Smartklokken gir støtte til helse- og velværeovervåkning 24 timer i døgnet, og den har en rekke funksjoner for måling av fysisk aktivitet, trening, søvn, puls, med mere. Det er også mulig å opprette treningsøkter, som kan hjelpe til med planlegging av fysisk aktivitet i hverdagen. Klokken er komfortabel å ha på seg, den er vanntett, og kan dermed brukes døgnet rundt, også om natten, i dusjen og ved en svømmetur. Batterilevetiden er opptil seks dager, noe som betyr at smartklokken kan benyttes i flere dager før den må lades på nytt. 

Smartvekten skal først og fremst gi et riktig vektmål (i kg). Det er viktig å holde øye med vekten din, både under vektnedgang og vektstabilisering. I tillegg foreslår smartvekten hvor mye av kroppen som den tror består av fett, men denne informasjonen er ikke helt korrekt og bør tas med «en klype salt» av deg som bruker den. Vekten kan endre seg en del fra dag til dag, slik at det er viktig å holde motivasjonen oppe og se på fremgangen over tid. Batterilevetiden er opptil ni måneder før batteriet må byttes. 

Smartklokker og smartvekter er støtteverktøy i levevanebehandlingen. Under hele eMAMMO-studien (eHelsebasert levevanebehandling - mat og medisin mot overvekt) ønsker vi at deltagerne benytter smartklokke og smartvekt for innsamling av helsedata som for eksempel søvn, fysisk aktivitet, puls og hvor mye energi kroppen bruker.  

Deltagerne får låne en egen smartklokke og smartvekt som skal kobles til en helsedataplattform for forskning og analyse av data i løpet av studien. Utstyret kommuniserer med den enkelte deltagers private mobiltelefon via Bluetooth, og mobiltelefonen synkroniserer deretter data til en skybasert løsning. All dataflyt og lagring av data vil foregå i godkjente systemer med tanke på informasjonssikkerhet og personvern.       

App – Habition

Introduksjon av appen Habition.

Habition er her for å gi deg kunnskap, motivasjon og støtte til gode vaner som er viktige for deg i hverdagen. Er du ofte sulten, spiser kanskje mer enn du hadde tenkt, sover dårlig eller skulle ønske du var i bedre form?

I kunnskapsdelen kan du lese og lytte til aktuelle tema somtanker og følelser, mat, søvn, og fysisk aktivitet. Du finner øvelser du kan gjøre for å roe ned, og det er treningsvideoer du kan se på når du vil. Du kan også finne konkrete tips til ulike situasjoner du møter i hverdagen.

I matplanen lærer du om måltidsrytme, hvordan planlegge og sette sammen en dagsmeny, eller ukesmeny, slik at du får viktige næringsstoffer og passe mengde kalorier. Du finner også inspirerende oppskrifter og nyttige mattips for deg og familien.

I vanedelen kan du utfordre deg selv på noe du ønsker å få til. Kanskje øve på å stå opp til samme tid hver dag? Eller snakke fint om deg selv?  Her kan du registrere og følge med på vanene dine, og få støtte og tips underveis for å få til det som er viktig for deg.

Habition er utviklet av forskere og fagfolk i samarbeid med ungdom med overvekt og fedme. Du kan bruke den i møte med din behandler i eMAMMO-studien, og sammen med foreldre og andre som støtter deg på veien til gode vaner i hverdagen.

Habition er tilgjengelig for deltakerne under hele eMAMMO-studien (eHelsebasert levevanebehandling - mat og medisin mot overvekt) og kan benyttes som deltakerne selv ønsker. Hvordan appen brukes vil logges for forskning, og dataene lagres i sikre og godkjente systemer med tanke på informasjonssikkerhet og personvern. 

 

Sist oppdatert 26.02.2024