Praksisnytt
Ny analyse ved sentrallaboratoriet: C-peptid
Fra mandag 28. april 2025 analyseres C-peptid ved sentrallaboratoriet.

Foto: Morten Rakke
C-peptid kan måles når insulinsekresjonen ønskes bedømt. Det kan f.eks. være for å skjelne mellom insulinkrevende og ikke-insulinkrevende diabetes mellitus eller ved uforklart hypoglykemi.
Under syntesen i pankreas dannes proinsulin som spaltes til insulin og C-peptid. Konsentrasjonen av C-peptid i serum varierer i takt med insulinkonsentrasjonen som hos friske individer bestemmes av glukosenivået i blodet. I tillegg til å ha lengre halveringstid enn insulin, påvirkes C-peptid i mindre grad av insulin-antistoffer og finnes ikke i eksogent tilført insulin. Analyse av C-peptid kan derfor gi et bedre bilde på insulinproduksjonen enn måling av insulin. I likhet med insulin vil C-peptid stige kraftig etter måltid. C-peptid skal måles fastende og bør bestilles sammen med fastende glukose.
Det er ingen grunn til å måle hverken C-peptid eller insulin i forbindelse med rutinemessig diabeteskontroll. C-peptid degraderes gradvis i romtemperatur. Prøver til C-peptid bør derfor oppbevares i kjøleskap og kan ikke sendes i vanlig post.
Vil du vite mer om C-peptid og indikasjoner eller tolkning, se vår laboratoriehåndbok.
Med vennlig hilsen
Mette Brokner, overlege Sentrallaboratoriet og Helle B. Hager, avdelingsoverlege Sentralaboratoriet