DISCO-studien
Måling av systemiske CO2-nivåer med en ny, ikke-invasiv biosensor
I DISCO-studien prøver man ut en ny type biosensor (måleinstrument) for å måle karbondioksid (CO2) i vev hos pasienter med pustevansker. Studien er i pilotfase, som betyr at vi i første omgang undersøker om denne nye biosensoren, kalt IscAlert, gir nøyaktige registreringer av CO2. I studien sammenlikner man derfor målingene fra IscAlert med andre standard metoder for måling av CO2. I tillegg er en viktig del av studien å vurdere hvordan biosensoren fungerer og oppleves i praksis for både pasienter og helsepersonell.
Om studien
Kroppen produserer CO₂ som et avfallsprodukt, og vi kvitter oss med det når vi puster ut. Ved enkelte sykdommer kan kroppen ha problemer med å fjerne nok CO₂, noe som fører til at det hoper seg opp i blodet. Dette kan forårsake helseproblemer. Gode metoder for å måle korrekt CO2-nivå i kroppen er derfor viktig.
I denne studien tester vi ut en nyutviklet biosensor (IscAlert™) som i sanntid kan måle CO2-verdiene i vevet, kun ved å plasseres mot neseslimhinnen som en neseklype. Denne biosensoren sammenlikner vi med flere standardmetoder for å måle CO2 på, som: transkutan CO2-monitoring (Tosca™), arteriell CO2-målinger (blodgassanalyser), samt intramuskulære CO2-målinger (IscAlert-sensor).
Formålet med studien er å undersøke om IscAlert i neseslimhinnen og målingene derfra er gjennomførbart og måler korrekte verdier sammenliknet med de andre metodene, samtidig som vi overvåker mulige komplikasjoner.
Studien vil i denne pilotfasen totalt inkludere kun 11 pasienter. Målingene vil gjøres over natten mens pasientene er innlagt og sover. Målingene vil ta 8-14 timer å gjennomføre.
Vitenskapelig tittel
Detecting Systemic CO2 Levels with a Novel Biosensor
Les mer om studien
Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)Informasjon om deltakelse
Studien er åpen for rekruttering fra 02.01.2025 fram til 30.09.2025
Hvem kan delta?
Vi rekrutterer studiedeltakere blant aktuelle pasienter som har en tendens til hypoventilasjon ved Sykehuset i Vestfold. Hypoventilasjon betyr at man ikke puster godt nok til å dekke kroppens behov for oksygen og for å bli kvitt karbondioksid. Det kan føre til at nivået av karbondioksid i blodet blir for høyt, og nivået av oksygen blir for lavt. Eksempler på aktuelle studiedeltakere vil være pasienter med henholdsvis KOLS, nevromuskulære lidelser og fedmeassosiert-hypoventilasjonssyndrom, som vurderes med tanke på non-invasiv maskebehandling. I tillegg vil studien inkludere 2 friske frivillige, som inngår i kontrollgruppe.
Det vil være lungelege ved SiV som avgjør om man kan delta eller ikke basert på de kriteriene som forskerne har satt for å velge ut pasienter til studien.
Inklusjonskriterier:
- 18 år eller eldre
- Kunne avgi skriftlig informert samtykke
- Være en pasient ved Sykehuset i Vestfold (gjelder ikke «frisk frivillig»)
- Risiko for å opphopning av CO2 i blodet pga sykdom (gjelder ikke «frisk frivillig»)
Eksklusjonskriterier:
- Allergi mot lokalanestesi
- Blødningsforstyrrelser
- Aktiv røyker eller snuser
Hva innebærer studien?
Behandlingen og utredningen av deg vil følge de vanlige rutinene for utredning av pusteproblemer på Sykehuset i Vestfold. Det som kommer i tillegg for studien, er:
- Vi vil i tillegg til rutineutstyret som benyttes, montere på deg en IscAlert-sensor, som festes som en neseklype i nesen. Denne skal beholdes på sammen med det andre utstyret over natten.
- I tillegg vil forskerne legge inn en IscAlert sensor i muskelvev på underarmen din. Dette gjøres etter at du har fått lokalbedøvelse i området hvor denne innsettes. Selve stikket fra lokalbedøvelsen føles omtrent som når du får en sprøyte til vaksine.
- Et spørreskjema besvares før utskrivelse.
- Etter at du skrives ut fra sykehuset (ca. 7 dager etter utskrivelsen) vil forskerne ringe deg for å høre hvordan det har gått og ett spørreskjema fylles ut over telefon.
Du vil være påkoblet utstyret over natten mens du er på sykehuset. Dvs. at du vil ha på deg overvåkingsutstyret som sykehuset normalt bruker, samt de 2 IscAlert-sensorene ca. 8 til 14 timer.
Vær oppmerksom
Studien ansees som eksperimentell. Det er viktig å presisere at det måles kontinuerlig CO2 og temperatur i nesen med IscAlert, men det er først i etterkant av studien man vil sammenlikne CO2-nivåene mot hverandre og mot andre studiedeltakere. Forskningsprosjektet vil ikke påvirke behandlingen din, og resultatene fra studien vil ikke ha noen kliniske konsekvenser for deg. Relatert til nålestikkene så er det en minimal blødningsrisiko. Lokalbedøvelsen kan sammenliknes med en vaksinesprøyte i muskulatur.
Det vil ikke bli tatt noen spesielle blodprøver tilknyttet forskningsprosjektet, annet enn de som vanligvis tas for denne pasientgruppen. Deltakerne vil ikke motta økonomisk kompensasjon for deltakelse i studien.
Kontaktinformasjon
Prosjektleder: Anne-Marie Gabrielsen, tlf. 924 85 580, e-post: anne-marie.gabrielsen@siv.no