Brystsenteret feirer 20 år

Over 200.000 kvinner har møtt til mammografiscreening ved brystsenteret ved SiV i løpet av 20 års drift. – Vi er en kjent institusjon for mange kvinner i Vestfold, forteller overlege Einar Vigeland ved radiologisk avdeling.

Publisert 03.11.2023
Tre kvinner i hvitt arbeidsantrekk
Nytt mammografiapparat: Seksjonsleder Nina Øverby og radiografene Inger Grete Rotli og Kathrine Mella er glade for å kunne bytte ut det gamle apparatet med et nytt som skal gi gode undersøkelser med best mulig kvalitet i flere år fremover.

​Han var ansvarlig prosjektleder da tilbudet ble etablert ved SiV i 2003.

– Det var faktisk litt kaos i starten. Vi var radikale og ønsket å kun ha digitalt utstyr. På den tiden var digital mammografi ikke vanlig, selv om radiologisk avdeling  ble digitalisert i 1998. Det var likevel en umoden teknologi, og vi opplevde en del barnesykdommer som ustabilitet, mye nedetid og hyppige bytter av detektorer, forteller han.

– Likevel var det et riktig valg sett i ettertid, fortsetter Vigeland.

Torsdag arrangerer brystsenteret en jubileumsmiddag for de som er tilknyttet arbeidsplassen.

– Noen av de som startet opp på tidlig 2000-tall jobber her fortsatt faktisk, både radiologer, radiografer og to på kontor. Det er gøy, og det vitner om en stabil og god gjeng, sier seksjonsleder Nina Øverby ved brystsenteret.

​Et tverrfaglig senter

I tillegg til de over 200.000 kvinnene som har gjennomført mammografi i løpet av de 20 årene, har de også hatt anslagsvis 70-80.000 henviste kliniske pasienter.

– Mammografi-screeningen er bare en del av tilbudet her. Vi undersøker alle brystrelaterte problemer, også hos menn, forteller fagansvarlig overlege Marte Myrebøe Schulze ved radiologisk avdeling.

Brystsenteret er et tverrfaglig senter. Det er et godt samarbeid med Vestre Viken med felles pool av kirurger og sykepleier som både opererer og har poliklinikk her på SiV.

– Det gode samarbeidet vi har med patologi og onkologi er også en viktig faktor for å kunne levere de gode resultatene som vi har. Det å ha fagkompetansen samlet gir et godt samarbeid oss mellom og en god dynamikk. I tillegg har vi hensiktsmessige og gode lokaler, det har mye å si for det faglige. Så her ønsker vi å bli værende, smiler Øverby.