Bygger unike pasientrom

I Sykehuset i Vestfolds nye psykiatribygg, som åpner i mai, har man satset på unike pasientrom. Stikkord er lys, luft og sikkerhet. – Rommene måtte fungere for alle typer pasienter, forteller Morten Staubo.

Koordinator Runar Eriksen i psykiatrisk avdeling sitter i vindusplassen i pasientrommet. Et stort vindu slipper inn mye lys hvis pasienten ønsker dette.

Staubo er arkitekt og har jobbet som såkalt object leader, eller prosjekteringsgruppeleder, for det nye psykiatribygget.

– Pasientene som skal inn i disse rommene har mange ulike behov. Noen trenger åpenhet, andre mer lukkede forhold. Noen bør være alene og skjermet i starten, men kanskje ha mer utsyn og sosial kontakt etter hvert. Det har vært mange behov som skulle dekkes, forteller arkitekten.

Rommet har fått store vinduer og en bred brystningsbenk man kan sitte på.

– Det gir mest mulig dagslys og en mulighet til å se ut i verden. Vi vet at lys og dagslys er viktig for god behandling. Psykiatriske pasienter har en tendens til å snu døgnet, mye lys gir større mulighet til å sove riktig, sier Staubo.

Samtidig er det viktig å ha gardiner som kan trekkes for.

– Sykehusets ansatte har sagt at de har behov for begge deler. Da er det fint å kunne presentere en løsning som denne, sier han.

Både pent og solid

Inne i pasientrommet er det et stort møbel, et slags skrivebord med hyller. Dette har plass til tv, musikkspiller og annet.

– Møbelet ser bra ut og er ordentlig håndverk. Vi har tro på at det gjør noe med deg å komme til noe som er ordentlig. Samtidig er det solid, og må tåle både slag og spark, forteller Staubo.

Badene ser ut som vanlige nye bad. De ønsket ikke at badet skulle ha en følelse av fengsel.

– Derfor er det fliser der. Badet skal tåle juling, men vi ønsker ikke at det ser ut som et isolat, sier arkitekten.

Fargene er bevisst valgt duse.

– Vi ville ha noe annet enn bare grått og hvitt, derfor er soverommene grønne. Vi tror det kan være beroligende. Ellers ser rommene ganske standard ut. Veggene er solide, men ser ut gipsvegger. Det har vært viktig at ikke pasientrommene skulle gi følelse av en høysikkerhetsinstitusjon, sier Staubo.

Taket-psykiatribygg.jpg
Bildetekst: Slik ser det robuste taket i akuttpostene ut. Trefargen er valgt for å gjøre postene hyggeligere.

Takker for samarbeidet

– Vi arkitekter har lyttet godt til hva de som faktisk jobber med pasientene har sagt. De har vist stor entusiasme og gjør en fantastisk jobb, fortsetter Staubo.

Det er selvsagt viktig at også de ansatte trives i de nye lokalene og har gode arbeidsforhold.

– Det er tydelig at de ansatte vil pasientenes beste. Hvis pasientene har det godt, har de ansatte det også godt, og omvendt, påpeker arkitekten.

Hann synes arbeidet med psykiatribygget har vært fascinerende.

– Det var veldig givende. De ansatte var fantastiske og slåss for kvalitet til pasientene. Det tette samarbeidet med entreprenøren har også vært fruktbart, mener han.


Morten Staubo.jpg
Bildetekst: Morten Staubo