Fedmeforskning publisert i ledende tidsskrift

For tredje gang har Osebergstudien fått publisert en artikkel i The Lancet Diabetes & Endocrinology, verdens høyest rangerte diabetes- og hormontidsskrift. – Det er stor stas, forteller førsteforfatter Jostein Wågen Hauge.

Publisert 15.04.2025
En gruppe mennesker som går

Forskerne i Osebergstudien ønsket å vurdere hvilken fedmekirurgisk behandling som er best for pasienter med alvorlig fedme og type 2 diabetes, og har sammenlignet de to vanligste kirurgiske behandlingene som tilbys nasjonalt og globalt: gastrisk bypass og sleeve gastrektomi. 

– Vi har tidligere publisert artikler som viser hvordan det går med pasientene ett og tre år etter operasjon. Denne viser hvordan pasientene har det fem år etter, forteller Hauge. 

Les artikkelen her

Resultatene viser at pasienter med type 2 diabetes og alvorlig fedme som opereres med gastrisk bypass har større vekttap og større sannsynlighet for å være diabetesfrie etter fem år enn pasienter som opereres med sleeve gastrektomi.  

  • Omtrent 2/3 av pasienter som blir operert med gastrisk bypass blir kvitt type 2 diabetes mot 1/3 med sleeve gastrektomi 
  • Pasienter operert med gastrisk bypass hadde gjennomsnittlig fem prosentpoeng større vektreduksjon enn pasienter operert med sleeve gastrektomi (22 prosent mot 17 prosent) 

– I artikkelen argumenterer vi derfor for at disse resultatene kan legge føringer for hvilken type kirurgi vi anbefaler til personer med alvorlig fedme hvis målet er å bli kvitt diabetes type 2, sier førsteforfatteren. 

– Håpet er at disse resultatene gir et godt grunnlag når pasient og behandler skal velge operasjonsmetode. Det er forskjell mellom dem, fortsetter seksjonsleder og leder av Osebergstudien, Dag Hofsø. 

Takker pasientene 

De 109 pasientene som gjennom fem år har deltatt i studien har gått gjennom mange undersøkelser og årlige kontroller for å bidra til forskningen, blant annet gastroskopier, MR-undersøkelser av lever og glukosetoleransetester. 

– Pasientene har lagt ned en stor innsats, og jeg må få takke dem for at de har stilt opp, sier Hauge.  

– I tillegg vil jeg takke alle ved forskningsseksjonen som har bidratt i datainnsamlingen og oppfølgingen av pasientene i de 10 årene studien har pågått.Jeg vil særlig nevne mine veiledere; Heidi Borgeraas, Jens Kristoffer Hertel, Jøran Hjelmesæth og Dag Hofsø, som har gitt meg uvurderlig hjelp. Dette er definitivt et stort lagarbeid, fortsetter han.  

Osebergstudien startet i 2012, og mange har vært involvert.  

Les mer om Osebergstudien her

– Som leder av Osebergstudien er jeg utrolig stolt av Jostein og alle ansatte, forskere og støttepersonell ved forskningsseksjonen vår som har drevet frem og driftet studien i alle disse årene. Vi er også takknemlige for at Sykehuset i Vestfold er villig til å satse ressurser på gode prosjekter som vil endre klinisk praksis i verden, forteller Hofsø. 

Fag- og forskningsdirektør Christian Reissig ved SiV er imponert. 

– Dette er et internasjonalt viktig forskningsfunn på et område med høy forekomst nasjonalt og globalt. Pasientene er opptatt av langtidsresultater for klinisk relevante parametre, og jeg tror arbeidet og publikasjonene vil ha betydning for hvilke behandlingsmetoder som tilbys til og velges av pasienter med alvorlig fedme, sier han.