Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Felles inntaksteam skal gi raskere psykisk helsehjelp

– Vi er veldig samstemte i vurderingen av hvilke pasienter som skal behandles hvor, forteller psykologspesialist Elisabeth Hanto ved DPS Vestfold. Hun er en av behandlerne i En vei inn (felles psykisk helsemottak), et samarbeid mellom DPS og Sandefjord kommune som skal sikre rask tilgang til psykisk helsehjelp.

Publisert 21.05.2025
En gruppe mennesker som poserer for et bilde
F.v. Constance Høydal, Frøydis Tveita, Kenneth Pettersen, Marthe Holmefjord Holth, Ida Nesse Sommereng, Elisabeth Hanto, Lene Walderhaug, Anne Gro Skjold og Håkon Anmarkrud.

Pilotprosjektet ser på om og hvordan psykisk helsehjelp kan samkjøres mellom kommune og sykehus slik at pasienter slipper unødig ventetid. Siden oppstarten i starten av året har det felles inntaksteamet vurdert 50 henviste pasienter. 

– Jeg synes det fungerer bra. Det er lærerikt å snakke sammen og drøfte de ulike tilfellene, sier Hanto. 

– De som kommer både til kommunen og DPS er mennesker som strever av ulik grad, og det er tilfredsstillende å kunne gi dem tilbud raskt. De slipper å være kasteballer i systemet, fortsetter Marthe Holmefjord Holth fra Sandefjord kommune. 

Les mer om prosjektet her

Skal gi pasientene raskere behandling 

En vei inn (felles psykisk helsemottak) er et forsøk på å etablere en inntaksmodell der fagpersoner fra kommune og spesialisthelsetjeneste vurderer henviste pasienter sammen. Målet er å sikre riktig ressursbruk på den første vurderingen av en pasient, og dermed gi rask og koordinert helsehjelp på riktig nivå. Pasientene slipper da en eventuell omvei innom fastlege, slipper å vente i feil behandlingskø og kommer raskere til rett behandling.  

– Før prosjektet visste vi ikke om behandlere i DPS og kommunens helsepersonell ville vurdere pasientene likt. Det viser seg at vi er overraskende samkjørte, forteller prosjektleder Kenneth Pettersen ved DPS Vestfold. 

Pasienter som vurderes av inntaksteamet kan få helsehjelp fra kommunen eller DPS, eller de kan bli vurdert til å ikke ha rett på helsehjelp. 

– Pasienter med lette til moderate plager skal behandles kommunalt, de med moderate til store plager skal til DPS. Dette er skjønnsmessige vurderinger, og mennesker med moderate psykiske plager kan være vanskelig å vurdere riktig. Men det viser seg altså at fagfolkene er enige, sier Pettersen. 

Reduserer unødig ventetid 

I dagens system kan en pasient som får avslag på behandling hos DPS havne i kø hos kommunen, eller motsatt. Et felles inntaksteam vil sikre at pasienten kommer til rett plass med en gang. 

– En betydelig andel av pasientene havner på et annet behandlingsnivå enn først henvist. Det viser at vi sparer mye tid for pasientene ved å vurdere dem riktig med en gang. Da kommer de også raskere i gang med riktig behandling, sier Pettersen. 

Noen pasienter trenger kun et kort behandlingsløp. Mottaksteamet tester en modell der de selv tilbyr opp til seks samtaler til de som har behov for et kort løp.  

– Det har vi begynt å teste ut nå før sommeren. Pasienten blir da gjennomgående behandlet av den første de møter, uansett hvilket nivå denne fagpersonen jobber ved, sier Pettersen. 

Stor interesse for modellen 

Piloten bygger nå erfaringer, og tanken er å utvide til større skala fremover. 

– I en fullskala-versjon av inntaksmodellen skal pasienten kunne henvise seg selv rett til mottaket, uten å måtte gå gjennom fastlege eller andre instanser, sier Pettersen. 

Frøydis Tveita er enhetsleder i psykisk helse og rustjeneste i Sandefjord kommune og prosjektleder fra kommunens side. 

– Vi ser at både fagpersoner i kommunen og DPS drar nytte av hverandre, og vi hever den samlede kompetansen. De ansatte eier dette sammen, det er ikke oss og dem, sier hun. 

– Lykkes vi med dette vil det være en revolusjonerende forbedring av psykisk helsehjelp, sier Tveita. 

Andre kommuner og Helse Sør-Øst viser stor interesse for prosjektet. 

– Dette er et godt og spennende prosjekt hvor målet er at pasienten kan få raskere og riktigere hjelp. Det er et flott eksempel på samarbeid, som vi ser frem til å følge videre, sier avdelingsdirektør Cecilie Skule for psykisk helsevern og rusbehandling i Helse Sør-Øst. 

– De ansatte ved Sykehuset i Vestfold er fremoverlente og flinke til å tenke nye løsninger. Det setter vi pris på, fordi det utvikler tilbudet, og gir oss nyttig erfaring. Dette prosjektet kan også ha overføringsverdi til andre områder i helsetjenesten, fortsetter hun. 

Fakta: 

  • En vei inn er en inntaksmodell for voksne over 18 år med psykiske plager
  • Lang ventetid på behandling kan føre til en forverring av helsetilstand
  • Prosjektet er støttet av Innomed