Følger opp spedbarn direkte fra hjemmet ved hjelp av filmopptak

– Det er raskere, mer brukervennlig og sikkert, forteller barnefysioterapeut Henriette Paulsen ved SiV. I et halvt år har foreldre hatt mulighet til selv å filme barnet og laste videoen opp slik at teamet kan vurdere barnets bevegelser.

Publisert 15.08.2024
Noen få kvinner som står foran en tavle
​Barnefysioterapeut Henriette Paulsen, spesialfysioterapeut Kirsti Linnebo og rådgiver Karen Agnes Grinde fra e-helseseksjonen.
– Vi jobber med vurdering av barn med risiko for avvikende utvikling. Disse barna er blant annet veldig prematurfødte, lav fødselsvekt eller nyfødte med påvist forandringer i hjernen etter fødsel, forteller Paulsen.
 
Spesialfysioterapeuten og hennes kolleger gjennomfører undersøkelser som kan si noe om risiko, og en del av denne kontrollen er en filmanalyse av spedbarn som må tas innenfor tidsrommet 8-16 uker etter fødsel. I tillegg gjennomføres det MR til termin og gjentagende nevrologiske undersøkelser. 
 
– Det er ikke alltid vi har mulighet til å ta barnet inn, eller vi trenger flere opptak. Derfor ønsket vi oss en mulighet til å få utført dette på en mer effektiv og enkel måte både for oss og foreldrene, sier Paulsen.
 
Under pandemien startet avdelingen med at foreldrene selv kunne filme barnet, legge filmen på en minnepinne og få denne kjørt til sykehuset med budbil eller taxi. Nå har SiV tatt kontakten et skritt lenger ved at foreldre kan laste filmen opp gjennom et sikkert system kalt CheckWare.

Slettes etter bruk

– Dette er et system som bruker bank-ID ved innlogging. Ved at vårt helsepersonell får tilgang på filmen med en gang, uten bruk av taxi, sparer vi den manuelle jobben. Det går raskere og billigere, og er sikkert, forteller rådgiver Mette Balandin ved IKT og e-helseavdelingen ved SiV.
 
Hun er en del av teamet innen digital hjemmeoppfølging ved SiV (DHO-teamet), og har jobbet med å implementere digitaliseringen for Paulsen og fysio- og ergoterapiavdelingen i klinikk fysikalsk medisin og rehabilitering.
 
– Ingen andre enn de som skal vurdere tilstanden får tilgang til filmen, og den slettes etter bruk, påpeker Balandin.

Gode erfaringer

Systemet har vært i bruk siden årsskiftet og er ifølge Paulsen et viktig og godt supplement til vanlige undersøkelser.
 
– Vi vil alltid møte barnet først, men der vi trenger ekstra informasjon eller vil ta en kontroll, er dette en god måte å gjøre det på, mener spesialfysioterapeuten.
 
Erfaringene hittil er gode. Foreldre får en SMS med lenke til en video som forklarer hva de skal gjøre.
 
– Det var litt småproblemer i starten med at vi måtte finne ut av hvordan vi skulle gi foreldre den riktige veiledningen, men dette har vi fått mer erfaring med. Metoden viser seg å være veldig god, og tilbakemeldingene er positive, sier Paulsen.
 
– Men det er klart, dette er en sårbar problematikk for foreldrene siden resultatene av undersøkelsene kan ha store konsekvenser for videre oppfølging. Likevel opplever vi at foreldrene er glade for å bli involvert og at de får muligheten til å observere barnet, og det er naturlig at de er med og forstår hvorfor vi gjør som vi gjør, legger hun til.

Fakta:

  • Fysio- og ergoterapiavdelingen har hittil fått inn filmer fra mellom 30-50 pasienter
  • Filmene lastes opp på sikkert område og slettes etter bruk
  • Fire fagfolk vurderer hver enkelt film og blir enige om resultatet. Er det uenighet ber de raskt om ny film fra foresatte
  • Systemet ble først testet ut ved St. Olav i Trondheim. SiV har adoptert løsningen