Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Fysisk aktivitet etter tykktarmskreft hindrer tilbakefall

– Det er viktig at forskning viser at trening fungerer, for det er både gjennomførbart og kostnadseffektivt, sier spesialfysioterapeut Linn Marie Lilltveit-Baggerød ved Pusterommet i Tønsberg.

Publisert 30.06.2025
Et par kvinner med mikrofoner
Spesialidrettspedagog Emilie Bertelsen og spesialfysioterapeut Linn Marie Lilltveit-Baggerød ved Pusterommet i Tønsberg.

Pusterommet i Tønsberg og ved Kysthospitalet er et rehabiliteringstilbud for pasienter med ulike kreftdiagnoser.  

– Trening bidrar til å holde pasienten i aktivitet under behandling og bremser tap av fysisk, psykisk og kognitiv form. Etter behandling eller i behandlingspause kan målet være å bygge opp formen. 

Les mer om Pusterommet her: Pusterommet - Sykehuset i Vestfold HF 

Pasienten kan henvises før, under og etter diagnose og behandling, helst innen året de blir diagnostisert. De får innføring i relevant treningslære og prinsipper, lager mål for rehabiliteringen og velger mellom individuell trening og gruppetrening.  

– Det at treningen gir mening gir mye motivasjon, også for de som ikke er så glade i trening, forteller Lilltveit-Baggerød.  

Treningen er individuelt tilpasset og justeres gjennom evalueringer. All trening veiledes og ledes av helsepersonell. 

– Målet med rehabiliteringen og den tette oppfølging er også at pasientene selv skal kunne fortsette å trene hensiktsmessig på egenhånd når de er ferdig på Pusterommet, sier Lilltveit-Baggerød.

Et par kvinner som poserer for et bilde ved siden av en vannmasse
(F.v.) Fysioterapeut Ellen Ryeng og idrettspedagog Mari Sagaas ved Kysthospitalet.

Studie fikk stående applaus på forskningskongress 

Ny forskning viser at trening i stor grad påvirker tilbakefall etter tykktarmkreft. Professor og overlege Anne Hansen Ree ved Ahus ble imponert av treningsstudien og uttalte til Dagens Medisin: 

– Det koster ingenting, og det er ingen bivirkninger, sa hun. 

Studien i korte trekk:

  • Studien undersøkte om fysisk aktivitet kan forbedre overlevelsen for pasienter operert for tykktarmskreft og med risiko for tilbakefall 
  • Pasientene ble delt inn i to grupper: én fikk personlig trener og treningsstøtte, den andre fikk kun informasjon 
  • De som trente regelmessig hadde 28 % lavere risiko for tilbakefall eller ny kreft enn kontrollgruppen 
  • Studien viser at strukturert fysisk aktivitet etter kreftbehandling kan forbedre sykdomsfri overlevelse, og konkluderer med at treningsprogram bør innføres som en del av standardbehandlingen for denne pasientgruppen 
  • Flere observasjonsstudier har vist at fysisk aktivitet etter kreftdiagnose er forbundet med færre tilbakefall ved tidlig stadium av tykktarmskreft 

– Det er en imponerende studie. Vi har imidlertid stor tro på at trening også hjelper ved andre kreft-typer, sier spesialfysioterapeut Lilltveit-Baggerød. 

En ny normal 

Pasienter som går gjennom kreftbehandling blir påvirket, både kroppslig og psykisk.  

– En del pasienter sliter med identitet og selvbilde, de kjenner seg ofte ikke igjen etter kreftdiagnosen og behandlingen. Da må de bli kjent med kroppen på nytt, forteller Lilltveit-Baggerød. 

– Vi justerer tilbudet etter pasientenes form og ønsker. Noen klarer å løpe, andre klarer å gå. Noen vil tilbake til jobb, andre vil mestre hverdagen. Vi forsøker så godt vi kan å ha tett dialog med pasientene, legger spesialidrettspedagog Emilie Bertelsen til. 

Tilbakemeldingene er at pasientene opplever det trygt å få veiledning og undervisning om trening. 

– Det er trygt å ikke trene alene i starten. Vi hjelper pasientene i gang på en fin måte, sier Lilltveit-Baggerød.