Høytid for sykdom og skader: Her er sykehusets råd

Hele helsetjenesten merker nå at høysesongen for sykdom og skader er i gang. Ved Sykehuset i Vestfold har pasientpågang og belegg vært økende de siste ukene.

Publisert 13.12.2023
Inngangen til akuttsenteret med ambulanse foran
Inngangen til akuttsenteret.

Belegget på mange av sykehusets sengeposter både innen somatikk og psykiatri er høyt i disse dager.

- Pasienter blir innlagt av en rekke ulike årsaker. Økningen i infeksjonssykdommer fører til at noen, særlig de med svekket helse eller andre grunnsykdommer, blir så syke at det må på sykehus. Vi har også veldig høyt belegg på de psykiatriske sengepostene, sier fagdirektør Jon Anders Takvam.

Hvorfor er desember ofte en høysesong på sykehusene?

Fagdirektøren forklarer:

- Virus- og bakterier trives godt på denne tiden av året, og infeksjonssykdommer som forkjølelse, influensa, korona og RS blomstrer opp. Så kombinerer vi det med kulde, snø og glatte veier som øker risiko for fall og ulykker. Legg så på at vi er inne i årets mørkeste tid og en høytid som også øker stress og press på sosiale relasjoner for mange. I sum gjør det at både den fysiske og psykiske helsen er mer utsatt.

Hvem kontakter du når?

Helsetjenesten består av flere ledd. For at hele tjenesten skal fungere best mulig, er det viktig at hvert ledd brukes til det de skal:

  • Fastlegen er din viktigste kontakt og den første du går til ved helseproblemer
  • Legevakt kan du kontakte når fastlegen ikke er tilgjengelig og hjelpen ikke kan vente
  • 113 skal du ringe når det er akutt fare for liv og helse

Fastlege, legevakt eller operatørene ved 113 vurderer om du henvises til sykehuset.

Hvis du skader deg, skal du ikke møte direkte i akuttsenteret. Oppsøk fastlege eller legevakt, som henviser videre hvis du trenger det og til den tiden som er best for å redusere ventetid så mye som mulig.

Se mer informasjon på helsenorge

Hva kan du selv gjøre?

Sykdom og skade kan ikke alltid forebygges. Men de færreste ønsker å tilbringe julen i senga, på venterom eller sykehus. Her er noen råd fra fagfolk om hva du kan gjøre for å prøve å holde seg så frisk og skadefri som mulig:

Christian Reissig, klinikksjef psykisk helse og avhengighet:

Høytider er en flott tid for noen, men en vanskelig tid for andre. Psykiske helseplager rammer mange, jeg tror det er viktig å ha fokus på vaner som er bra for den psykiske helsen: Vær aktiv, spis sunt og variert, legg til rette for nok søvn og vær forsiktig med alkohol. Søk støtte hos andre om du har det vanskelig. Snakk med noen i familien, en venn eller bekjent, eller ta kontakt med frivillig hjelpetjenester. Blir det veldig tungt, ikke nøl med å kontakte helsetjenesten.

Maria Vandbakk Rüther, smittevernoverlege:

Beskytt deg selv og andre mot smitte. Vask hender ofte, bruk håndsprit hvis du ikke har tilgang til vask. Hold avstand til andre hvis du er syk, hoste og nyse bør du gjøre i papirlommetørkle eller armkroken.

Kim Hemlock, seksjonsleder ortopedisk seksjon:

Ta forholdsregler og vær forsiktig når det er glatt. Bruk brodder, strø og salt, og tenk deg gjerne om før du beveger deg ut på glatta.

Til slutt en oppfordring fra fagdirektør Takvam:

- Bruk høytiden til det som gjør deg godt og husk at det er ingen skam å bli syk eller skade seg. Selv om pågangen er høy, skal du ikke være redd for å ta kontakt. Vi i helsetjenesten er her for å hjelpe deg når du trenger det.