Økning av bruddskader etter fall på glatta

Etter snøfallet tidligere denne uka opplever Sykehuset i Vestfold en økning av pasienter med bruddskader etter fall på glatta. Dette fører til et stort press på operasjonsstuene.

Publisert 09.02.2024
En mann iført hvitt arbeidsantrekk
Kim Markus Hemlock, seksjonsleder ved ortopedisk seksjon.

 – Bruk brodder eller piggsko, strø og salt ved væromslag og vær forsiktig på glatta, oppfordrer Kim Markus Hemlock, seksjonsleder ved ortopedisk seksjon.

Stort press på operasjonsstuene

SiV har kalt inn ekstra personell for å få operert flere pasienter, og torsdag kveld åpnet sykehuset en ekstra operasjonsstue.

– Vi er takknemlige for den ekstra innsatsen de ansatte legger inn. Det er kalt inn både ekstra ortopeder, anestesileger, operasjonssykepleiere, anestesisykepleiere og renholdere, sier Hemlock.

Mange venter på operasjon

De fleste pasientene som har kommet til SiV med bruddskader etter fall på glatta denne uka er i aldersgruppen 40 til 70 år. Håndledd- og ankelbrudd er de vanligste skadene.

Akkurat nå ligger 26 pasienter hjemme og venter på operasjon. Ortopedisk seksjon antar at det vil ta 1-2 uker før alle blir operert.

– Vi har forståelse for at det kan være kjedelig og vondt å måtte vente, men resultatet blir like bra som det hadde blitt om vi hadde operert dem med én gang, forsikrer seksjonslederen.

Denne uken har ortopedisk seksjon også fått inn mange pasienter med hoftebrudd. Dette forsterker presset på operasjonsstuene. Bruddene har i hovedsak skjedd som følge av fall inne, og ikke på glatta.

– Den siste uka har vi hatt 21 pasienter med hoftebrudd. Vanligvis har vi i underkant av 10 i uka, sier Hemlock.

Noen planlagte operasjoner utsettes

Som en konsekvens av at ortopedisk seksjon må prioritere øyeblikkelig hjelp-operasjoner har noen planlagte operasjoner blitt utsatt, både i Tønsberg og Larvik.

– I Larvik gjøres vanligvis kun planlagte operasjoner, men også der gjennomføres det øyeblikkelig hjelp-operasjoner nå, avslutter Hemlock.