Operasjonsrobot til Sykehuset i Vestfold
Snart kan pasienter ved Sykehuset i Vestfold opereres med assistanse av en robot. Den nyeste og mest avanserte operajonsroboten skal gi bedre kirurgi og pasienter som kommer seg raskere til hektene etter inngrepet.
Sykehuset i Vestfold (SiV) er i gang med å bygge opp et behandlingstilbud med bruk av operasjonsrobot (robotassistert kikkhullskirurgi). Ved hjelp av fire fjernstyrte armer og en skjerm som gir tredimensjonalt syn inni pasienten, kan kirurgen utføre svært presise inngrep.
I mai 2017 legger den første pasienten seg under kniven til roboten da Vinci Xi, den mest avanserte på markedet.
– Det er ikke roboten som opererer, kirurgen sitter fortsatt i førersetet og styrer hele operasjonen, presiserer avdelingssjef Rune Sandbu ved kreft- og kirurgiavdelingen.
Kirurgens forlengende arm
– Inngrepene utføres i prinsippet som ved vanlig kikkhullskirurgi, men roboten blir kirurgens forlengede arm. Kirurgen sitter i samme rom og fjernstyrer alle bevegelsene til roboten. Det muliggjør mer nøyaktig og presis kirurgi, forklarer Sandbu.
– Et kvalitativt bedre gjennomført inngrep gir færre blødninger og unødig vevsskade slik at pasienten vil merke mindre smerter i ettertid og raskere restitusjon. Det igjen kan føre til kortere sykehusopphold, sier seksjonsleder Stein Øverby ved urologiseksjonen.
Inngrep som ellers er teknisk vanskelige å gjennomføre med tradisjonell kikkhullskirurgi, kan ved hjelp av robot utføres på enklere og tryggere måte.
Menneskehender byttes ut med lange, tynne gripeklør (robotarmer) som lett kommer til på kronglete plasser. Kirurgens håndbevegelser omgjøres til mikroskopiske bevegelser for roboten – bevegelser som er fri for all skjelving. Roboten sørger dessuten for ti ganger bedre 3D-syn for kirurgen.
Sliter ikke ut kirurgen
Den nyinnkjøpte da Vinci-roboten ved SiV skal brukes ved flere typer urologiske, gastrokirurgiske og gynekologiske kikkhullsoperasjoner, som inkluderer operasjoner av blant annet prostata, nyrer, endetarm og livmor.
Kikkhullskirurgi (laparoskopi) er et kirurgisk inngrep som foregår ved at instrumenter føres inn i bukhulen gjennom små rør fremfor å åpne bukhulen. God drift og økonomisk planlegging gjør SiV i stand til å investere 26 millioner kroner i den etterlengtede operasjonsroboten, som er etterspurt av pasienter.
Selve robotteknologien er ikke ny. Flere sykehus her til lands har allerede tilbudet, og nå kommer teknologien også til Vestfold.
– Med robotassistert kikkhullskirurgi sliter vi heller ikke ut kirurgene. Dette er krevende og avanserte operasjoner og robotutstyret gir mulighet for mye bedre arbeidsstilling for kirurgen, sier Sandbu.