Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Overlege ved SiV får 12 millioner for å finne enklere behandling for hepatitt B

Asgeir Johannessen og hans nye forskningsprosjekt har blitt tildelt 12 millioner kroner fra Forskningsrådet for å finne en god behandlingsmodell for hepatitt B på landsbygda i Afrika.

Publisert 29.06.2023
En gruppe menn poserer for et bilde
Asgeir Johannessen (t.v.) og hans kolleger i Etiopia skal finne den beste behandlingsmodellen for hepatitt B i afrikanske land.
– Dette blir mitt kuleste og vanskeligste prosjekt så langt. Vi skal ut i Somaliprovinsen i Etiopia, vi snakker skikkelig bushen i Afrika, hvor det fram til nå har vært helt utopisk å behandle virushepatitt, forteller forsker og overlege Asgeir Johannessen ved SiV.

10 prosent av befolkningen har hepatitt B, en leverinfeksjon forårsaket av hepatitt B-viruset. Infeksjonen kan være så mild at forløpet er uten komplikasjoner, men hos 20-30 prosent fører det til skrumplever eller leverkreft.

– Vi skal teste ut tre ulike behandlingsmodeller på seks ulike steder. Første modell er å gi alle med diagnosen behandling, andre modell er å behandle kun de som tilfredsstiller visse kriterier. Tredje modell, og den jeg har mest tro på, er å gi alle behandling bortsett fra de som ikke har tegn på leverskade, sier Johannessen.

Målet er å kunne anbefale en behandlingsmodell som kan brukes i både Etiopia og resten av Afrika.

Fem minutter med glede og​​ eufori

Prosjektet skal starte opp i begynnelsen av 2024 og gå over fire år.

– Det vil bli noe av det vanskeligste jeg har gjort på mine 15 år i Afrika, sier infeksjonsoverlegen, som også jobber ved indremedisinsk avdeling ved SiV.

Da han leverte inn søknaden til Forskningsrådet, var han veldig usikker på om den ville gå gjennom.

– Midlene er gitt via Forskningsrådets program for fornyelse, og er ekstremt kompetitivt. Bare det at ingen andre sykehus fikk midler, sier noe om konkurransen. Og det er litt morsomt i seg selv, sier forskeren.

Nyheten om at hans forskningsprosjekt fikk innvilget 12 millioner kroner, ga ham fem minutter med glede og eufori.

– Men så kommer tanken om at dette blir mye jobb. Det er langt unna, det krever mange lokalt ansatte og det er mindre tilgang på ressurser. Det blir en masse jobb, men hvis vi lykkes så kan dette ha store ringvirkninger i hele Afrika, sier Johannessen.


– Dette er veldig gode nyheter, for Johannessen og for SiV, men også for global helse! Vi er stolte av forskerne våre og at de bidrar til at SiV markerer seg innen forskning og innovasjon. Tildelingen er gjort til en svært god kandidat og vi ønsker Asgeir lykke til med prosjektet, sier Kine Andenæs Wintervoll fra forsknings- og Innovasjonsavdelingen ved SiV.