Overlege ved SiV vant pris for beste forskningsartikkel i 2022

– En ordentlig fjær i hatten, forteller overlege og forsker Asgeir Johannessen ved SiV etter at han nylig vant prisen for beste forskningsartikkel i 2022.

Publisert 16.06.2023
En mann i hvit skjorte
– Å få denne prisen er en hedersbetegnelse. Artikkelen konkurrerte med mange gode artikler, forteller overlege Asgeir Johannessen.
Prisen ble delt ut av Norsk forening for infeksjonsmedisin under infeksjonsmedisinernes vårmøte.

– Jeg var ikke på møtet selv, men ble satt på høyttaler ut over hele salen, forteller Johannessen.

Artikkelen han ble belønnet for er publisert i tidsskriftet Nature Communications i januar. Johannessen var førsteforfatter.

– Jeg synes selv det er en god artikkel. Den studerer metodene som brukes i undersøkelser av leverskade ved hepatitt B, der vi viser at metodene som ble anbefalt av Verdens helseorganisasjon ikke fungerer i Afrika. Men ikke bare det, vi viser også hvilke metoder som fungerer bra, forteller forskeren.


Studien bygger på data fra 11 ulike miljøer i 8 land.

– Det var mye arbeid å koordinere gruppen og sammenfatte alle dataene, og det ligger tung og avansert statistikk bak funnene våre. Det er det beste vitenskapelige arbeidet jeg har skrevet og vært med på, sier Johannessen.

​​​Endret retningslinjer

Kort tid etter at artikkelen kom ut ble retningslinjene endret i flere afrikanske land. Også Verdens helseorganisasjon er i ferd med å endre sine anbefalinger.

– Det er ikke ofte forskning har så kort vei til praksis. Artikkelen ga direkte konsekvenser for globale retningslinjer, sier Johannessen.

Selve prisen består av et diplom, 5000 kroner og ære og berømmelse.

– Det er ikke så mye å feire når man driver med forskning, men dette er en skikkelig oppmuntring, sier han.