PET-undersøkelser fem dager i uken

– Vi har utvidet tilbudet til fem dager i uken. Det betyr at flere pasienter slipper reiseveien inn til Oslo for undersøkelsen, forteller overlege Thor Olav Hillestad ved radiologisk avdeling ved SiV.

Publisert 03.11.2023
En gruppe mennesker iført hvitt arbeidsantrekk
F.v. overlege i nukleærmedisin Thomas Fredriksen, tidligere fagansvarlig bioingeniør Erling Halvorsen, overlege Svetoslava Doncheva Toneva i nukleærmedisin og overlege Thor Olav Widerøe Hillestad i nukleærmedisin.

PET-undersøkelser er en metode som har skutt fart de siste årene. Metoden brukes i utredning av kreftsykdommer, betennelsessykdommer og demenslidelser. Siden 2015 har avdelingen tilbudt pasienter såkalte FDG-PET-undersøkelser ved SiV. I starten i en buss, men i 2020 flyttet de inn i en fast modul.

– Pasienter som får disse undersøkelsene er ofte dårlige. Da kan reiseveien til og fra Oslo være en ekstra belastning. I tillegg er det lang ventetid i Oslo, sier Hillestad.

Behovet for PET-undersøkelser øker. I 2016 ble det gjennomført 220 undersøkelser ved SiV, i 2022 hele 1111. 

– Vi strekker oss for å møte behovet. Oslo Universitetssykehus er i ferd med å nå sitt kapasitetstak, derfor har vi fått godkjent en økning til rundt 1400 undersøkelser av denne typen per år, sier seksjonsleder Eva Molteberg Kaasa ved radiologisk avdeling.

​Nytt tilbud

I tillegg har avdelingen startet opp med såkalte PSMA-PET-undersøkelser. Dette er en undersøkelse som kan påvise kreftceller i prostata. Avdelingen anslår at rundt 200 pasienter per år kan få denne undersøkelsen ved SiV.

– Vi vet ikke helt tilfanget ennå, men har lagt til rette for utvidelsen, påpeker Hillestad.

​​​Enklere rekruttering

– Nukleærmedisin er et lite fagmiljø nasjonalt. Jeg tror utvidelsen av tilbudet vil kunne markedsføre oss litt i forbindelse med rekruttering av helsepersonell. Det viser at SiV satser på faget, sier seksjonsleder Molteberg Kaasa.

Overlege Hillestad støtter henne.

– Dette er undersøkelser våre leger har etterspurt. Å få gjennomføre en innarbeidet og faglig god undersøkelse ved vårt lokale sykehuset, kan være en fordel i rekrutteringsprosesser, legger overlegen til.

​Fakta:

  • ​SiV har ansvar for PET-tilbudet i hele sykehusområdet. Tilbudet gjelder derfor pasienter fra hele Vestfold og Telemark fylke
  • Tilbudet om PSMA- undersøkelser og flere FDG-undersøkelser er allerede iverksatt. Henvisningene vurderes etter medisinsk hastegrad