SiV skal utvikle eBehandling for pårørende til pasienter med rus- og avhengighetslidelser
Innovasjonsprosjektet «eBehandling Pårørende» fikk nylig 750.000 kroner for å utvikle veiledet internettbehandling for pårørende til pasienter med rus- og avhengighetslidelser. – Behandlingen skal gi støtte til pårørende slik at de bedre kan hjelpe pasienten, men også bidra til at pårørende bedre skal kunne ivareta seg selv, forteller prosjektleder Andreas Petersen.
Publisert 30.09.2024
Sist oppdatert 11.10.2024
Han er psykologspesialist og spesialrådgiver ved klinikk psykisk helse og avhengighet ved Sykehuset i Vestfold, og skal, sammen med spesialrådgiver Elin Katrine Vestly, utvikle løsningen som ble tildelt innovasjonsmidler fra Helse Sør-Øst.
– Det blir veldig spennende, og vi gleder oss til å gå i gang, forteller Petersen.
Prosjektet er ett av 13 som fikk innovasjonsmidler (av 82 søkere).
– Det er gøy å nå opp i konkurransen. Det er også en anerkjennelse for klinikken og sykehuset å bli vurdert på denne måten, sier prosjektlederen.
Standardisert og tilpasset
Utviklingen er i startgropen. I januar neste år skal de samle brukerrepresentanter, fagfolk fra avdeling rus og avhengighet (ARA) og DPS Vestfold og interessenter til workshop, men allerede nå starter arbeidet med å kartlegge behov og hente inn innspill og ønsker til hvordan tilbudet kan brukes, innhold og utforming.
– Vi har to år med arbeid foran oss. Jeg tror det blir veldig bra, vi har opplevd stort engasjement fra våre samarbeidspartnere Sørlandet sykehus og Pårørendesenteret i Oslo, forteller Petersen.
Når innholdet er klart skal det settes i kapitler (moduler) med ulike tema som kan være relevant og nyttig. Noen kapitler blir faste, andre blir valgfrie. Slik kan pårørende tilpasse innholdet til sin situasjon.
– Vi håper å kunne ivareta det individuelle tilbudet selv om kapitlene blir standardiserte. Det gjør vi gjennom å bruke valgfrie moduler, påpeker prosjektlederen.
Løsningen skal så testes ut (piloteres) i Vestfold og på Sørlandet. Hvis prosjektet finner at eBehandlingen gir effekt, vil det tilbys alle sykehus i landet.
Et supplement til dagens behandling
Sykehus har en veiledningsplikt for pårørende, men i praksis er tilbudet ulikt fra sted til sted.
– Pårørende er en viktig ressurs i behandling av pasienter med en rus- og avhengighetslidelse. De er en viktig støttespiller for pasienten og bidrar til pasientens bedring. I dag får gruppen ulike tilbud fra behandlere ved landets sykehus, dette programmet vil bli et supplement til disse, forteller Petersen.
Pasienter med rus- og avhengighetslidelser påvirker pårørende på mange vis.
– Pårørende er ulike, noen ønsker å være en ressurs i en vanskelig og krevende situasjon, andre har ikke kapasitet. Behovet er nok ulikt fra person til person. Derfor ønsker vi å se om et helhetlig veiledet internettilbud kan gi effekt, sier Petersen.
Løsningen kan standardisere og sikre kvaliteten på behandlingen for pårørende.
– Jeg vet at behandlere er i en ressursmessig skvis og gjerne vil tilby mer hjelp til pårørende. Vi håper at denne løsningen kan dekke noe av behovet, sier Petersen.
Prosjektet skal legge inn ulike kartleggingsverktøy som blant annet kan måle brukertilfredshet som del av kvalitetsregister, videreutvikling av tilbudet og mulig fremtidig forskning.
– Tilbudet vil gis av behandlerne. På lengre sikt ser vi for oss at dette utvides videre og tilpasses andre grupper av pårørende, som for eksempel andre psykiske lidelser, somatiske lidelser, pårørende til eldre og pårørende til barn, forteller Petersen.
Mulige tema kan være:
• Informasjon om lidelsen deres nærmeste er i behandling for
• Hvordan pårørende kan hjelpe
• Hvordan pårørende kan ivareta seg selv
• Rettigheter