Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ungdommen åpnet Ung Arena+

– Det er litt uvirkelig at noe vi har jobbet med i to år, nå åpner. Jeg er veldig stolt av å ha vært med på dette sammen med mennesker som bryr seg på ordentlig, sa ungdomsdeltaker Frederikke Frette Demer etter å ha klippet snoren for åpningen av Ung Arena+.

Publisert 06.03.2024
Sist oppdatert 12.04.2024
En gruppe mennesker som står i et rom

Tirsdag klippet hun snoren som ordfører Frank Pedersen i Tønsberg kommune og administrerende direktør Stein Kinserdal ved SiV holdt.

– Arbeidet med å finne ut av hva Ung Arena+ skal være og inneholde har utelukkende vært en positiv opplevelse. Vi ungdommer fikk komme med alle mulige ideer, så har vi formet innholdet etter hvert, sa Demer.

I dag åpner de dørene. Prosjektleder Kari Marthinsen ved SiV er spent på hvordan ungdommen vil ta imot tilbudet. 

– Akkurat nå er jeg bare glad og stolt over dette fellesskapet. Denne samlingen med enkeltpersoner og institusjoner har lykkes i å bli et «vi», dette er vårt, og det er jeg kjempestolt over. Samtidig er det nervepirrende, hvor lang tid vil det ta før folk oppdager oss. Jeg regner med det kan ta litt tid sa hun.

Marthinsen fortsetter som prosjektleder i pilotperioden på to år.

– Vi skal fortsette arbeidet. Fremover handler om å vurdere tilbudet og følge opp videre med eventuelle korrigeringer, påpekte prosjektlederen.

Roser brukermedvirkningen

Ung Arena+ skal være en tjeneste for ungdom og unge voksne mellom 13 og 25 år. SiV har gått sammen med Tønsberg kommune for å samle erfaringskonsulenter, helsepersonell og frivillige på ett sted. Ungdomspanelet har bidratt stort med innspill og ideer. Både Kinserdal og kommunedirektør Mette Vikan Andersen roste bidraget fra ungdommene, i tillegg til samarbeidsviljen til både sykehuset og kommunen.

– Det er kjempestort at Ung Arena+ er skapt av mennesker som vet hva det er behov for, nemlig ungdommen. Hvordan denne brukerkunnskapen har blitt involvert i prosessen med å skape et tilbud, er et godt forbilde for alle prosjekter, og dere har all grunn til å være stolte, sa Kinserdal.

– Nå starter jobben med å vise Ung Arena+ frem, men det er også viktig at dere korrigerer tilbudet underveis hvis det er behov for det. Og med den brukerstemmen og –kunnskapen dere har, er jeg sikker på at dere har et godt premiss for å utvikle tjenesten videre, fortsatte han. 

Lokaler på ungdommens premisser

Ungdommen har fått prege lokalene. De har bestemt fargene på veggene, og møblene er kjøpt på Finn.no. I tillegg har en jentegjeng laget et fargerikt kunstverk sammen med grafittikunstner Steinar Caspari. Dette ble avduket under åpningen.

Ung Arena+ skal være et trygt, godt sted der ungdommen kan komme i kontakt med tjenesteapparatet. Samtalene og hjelpen man får, skal være med å forebygge og hindre utenforskap. I tillegg kan det avdekkes risiko for å utvikle psykiske lidelser og rusproblemer. Klinikk psykisk helse og avhengighet skal bidra med spesialisthelsetjeneste i tilbudet.

En gruppe mennesker som står foran en stor skjerm
Jentegjengen laget dette kunstverket etter kurs med Steinar Caspari.