Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Virtuelt hjemmesykehus

Hygiene og infeksjoner

Barnet bør vaskes daglig i ansiktet og i alle hudfolder (bak ørene, på halsen, i hendene, armhulene og i foldene rundt lårene og nedentil). Du bestemmer hvor ofte du vil bade barnet ditt, men vi anbefaler minst to ganger i uken. Små barn er sårbare for infeksjoner i nyfødtperioden. Det er derfor viktig å ta noen forholdsregler for å hindre smitte til barnet

 

Illustrasjon av mor som bader baby i vask

Vask og bad

Barnet bør vaskes daglig i ansiktet og i alle hudfolder (bak ørene, på halsen, i hendene, armhulene og i foldene rundt lårene og nedentil). Det er ikke nødvendig å vaske nedentil ved hvert bleieskift med mindre det er avføring. Ved vask nedentil, start alltid foran og deretter bakover. Skift klut til neste runde eller bruk engangskluter.

Du bestemmer hvor ofte du vil bade barnet ditt. Vi anbefaler minst to ganger i uken. Det kan være lurt med badeolje i vannet, da dette forhindrer tørr hud. Temperaturen på vannet skal holde 37 grader, og temperaturen i rommet bør ikke være under 20 grader. Barnet bør holdes i samme arm og med samme arm fra deg, under hele badestellet (ikke skifte grep underveis). Den ledige armen bruker du til å vaske med. Barnet kan føles glatt grunnet badeoljen, derfor er det viktig å ha et godt grep rundt armen. Sørg for at barnets kropp dekkes med vann da barnet blir fort avkjølt. Barnet føler en trygghet ved kontakt med deg og samler seg bedre hvis barnet kan berøre bena i kanten på badekaret.

Når barnet tas opp fra badekaret er det viktig å tørke barnet godt, spesielt hodet, for å forhindre at barnet blir kaldt. Skift til tørre håndklær rett etter at dere har tørket barnet. Badestunden er en flott tid for kontakt og den lille dialogen. Ved sår hud i bleieområdet, er det viktig med hyppige bleieskift og at barnet smøres med enten Zink-salve eller Inityol-salve (fås på apotek).

Bilde av baby som pakkes inn i håndkle

Infeksjoner

Små barn er sårbare for infeksjoner i nyfødtperioden. Det er derfor viktig å ta noen forholdsregler for å hindre smitte til barnet. God håndhygiene hindrer smittespredning. Alle som er i kontakt med barnet bør vaske hendene godt før kontakt med barnet.

Søsken som går i barnehagen utsettes for mye smitte, det kan derfor være lurt å vite hva som går av sykdommer i barnehagen. Ved utbrudd av sykdom kan det være nødvendig å beskytte den nyfødte ved at søsken ikke er i direkte kontakt med barnet. Blir dere selv forkjølet, anbefaler vi ekstra nøye håndhygiene og eventuelt munnbind hvis man er snørrete. Besøk er hyggelig å få når man endelig er kommet hjem fra sykehuset, men forsikre dere om at besøket ikke er forkjølet eller har annen sykdom.

Det er flott å kunne ta barnet ut på trilletur til butikk eller på besøk (se informasjon om uteklima). Forhør dere om sykdom før dere reiser på besøk. Vurder å utsette besøket der hvor det er store forsamlinger, og der dere ikke har kontroll over smittespredningen.

Tidlige sykdomstegn:

  • Se på barnets farge og temperatur. Er barnet blekt eller kaldt, eller har barnet feber?
  • Observer barnets tonus/spenst i kroppen. Virker barnet slapt og/eller irritabelt?
  • Har barnet endret spisemønster over to til tre måltider. Orker ikke barnet å spise som før og har barnet hyppige eller store gulp/oppkast?
  • Syntes du barnet ditt virker forkjølet eller tett i nesen?
  • Se på barnets pustearbeid, inntrekning av ribben, økt pustefrekvens (tell i 30 sekunder x 2, da får du pusten pr. minutt). Normal frekvens varierer mellom 30-60 pr. minutt
  • Premature har normalt uregelmessig pust og kan holde pusten lenge (men ikke mer enn 20 sekunder). Dette er normalt.

Ta kontakt med nyfødtintensiv hvis du/dere er bekymret eller hvis barnet har endret adferd (telefonnummer 33 34 23 04 / 33 34 23 05).


 

Sist oppdatert 26.10.2020