Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

En mann og kvinne som går på en vei

Til deg som er pasient eller pårørende ved DPS Vestfold

Velkommen til deg som pasient eller pårørende i DPS Vestfold. Denne siden er for å gi deg som pasient eller pårørende god informasjon og nyttige tips og verktøy i tiden du venter på behandling eller utredning hos oss.

Vi vet at det kan være tøft i tiden du venter på oppstart, og samtidig kan dette være en fruktbar tid fordi du på egen hånd kan starte på bedringsreisen. Allerede nå kan du lære om og jobbe med å håndtere dine plager.

Innholdet på disse sidene handler om å

  • gi deg økt kunnskap om psykisk helse, følelser og tanker
  • informere deg om tilbudet vårt, og hva behandling hos oss kan/vil innebære
  • gi deg økt innsikt i behandlingsforløpet, hva det innebærer å være pasient i spesialisthelsetjenesten og hvordan du best kan få utbytte av behandlingen
  • gi deg gode verktøy og tips for selvhjelp i tiden du venter på behandling hos oss

  • Ved forverring i ventetiden, kontakt fastlege eller den som har henvist deg
  • Hvis det ikke kan vente, ta kontakt med legevakt på 116117.
  • Ring 113 når det er akutt og det står om liv.
  • Ved mistanke om psykose ring TIPS-telefon: 33 37 59 50. Åpent mellom 08- 15.30.

Hos oss jobber psykologer, psykologspesialister, leger, psykiatere, sykepleiere, vernepleiere, helsefagarbeidere, erfaringskonsulenter og assistenter. Disse faggruppene jobber sammen for å kunne tilby deg den beste behandlingen. Når du skal til behandling eller utredning vil du få tildelt en behandler. Dette er ofte en psykolog eller en psykiater. En psykolog er en som har utdannelse i psykologi og har spesialisert seg på menneskers psykologiske behov. En psykiater er en lege som først har studert medisin og så spesialisert seg i psykiatri etterpå. Både en psykolog og en psykiater kan stille og behandle diagnoser, men kun en psykiater kan ha det medisinske ansvaret for behandlingen siden en psykiater er lege.

Vi vet at behandling virker hos de aller fleste på en eller annen måte. Det er stor sannsynelighet for at man blir helt frisk. Hvor mange som blir friske vil også avhenge av hva vi mener med det å bli frisk. Målet med behandling er å redusere symptomene og plagene dine i livet og at man kan leve et liv hvor man mestrer sine plager. Ved DPS gis det kunnskapsbasert behandling, som vil si behandling som har dokumentert effekt. Vi vet at riktig og tilpasset behandling er viktig for den enkelte, din stemme er viktig her.

Hvis du merker at over litt tid at behandlingen ikke funker og du får lite ut av det, fortell det til din behandler. Slik kan dere finne en annen behandling som kan kanskje fungere bedre.

Andre ting som vi vet, skal til for at behandling virker er at man som pasient prioriterer behandling. Hverdagen er ofte travel for mange, men for at man skal få nytte av den behandlingen man får, er det viktig å sette av tid til den. Noen ganger kan man også være kanskje sliten etter en behandlingstime, så kanskje det er lurt og sette av litt tid til refleksjon og hvile etter timen.

Det kan til tider også være krevende å være i behandling, og det er viktig at man er “snill” med seg selv i prosessen. Dette er en stor indre prosess for de aller fleste. Din relasjon til behandler er også veldig viktig for at behandling skal virke optimalt. Hvis du merker at du får en vanskelig relasjon til din behandler fortell dem det. Så det går an å snakke om nettopp dette og finne ut av det, eller så kan dere sammen vurdere en behandler bytte. Vi vet at alt det som skjer utenom behandlingstimene også er faktorer som spiller inn om behandling funker optimalt. Det å ha gode relasjoner rundt seg er positivt og bruk gjerne de for støtte og motivasjon til behandling. Det å fylle dagene med meningsfulle aktiviteter, og gjerne være litt ute i løpet av dagen, dette er viktige ting du kan gjøre selv for at behandling skal fungere.

Det er viktig å gi seg selv mentale pauser fra behandling ved å gjøre noe som fyller på energi banken. Tilstrekkelig søvn er også viktig for behandling, når vi sover bearbeider hjernen inntrykk og opplevelser fra dagen. Ved tilstrekkelig søvn vil man få bedre nytte av behandlingen. Hvis du synes søvn er vanskelig, snakk med behandleren din om det.

Forpliktelse

Forpliktelsen til behandling handler om at både du og behandleren tar ansvar for å gjøre behandlingen så god som mulig. Dette inkluderer blant annet å møte til timene som er satt opp, samt å gjøre avtalt hjemmearbeid, da det gir best effekt av behandlingen. Hvis du ikke kan møte til en time, er det viktig at du gir beskjed så raskt som mulig, minst 24 timer før avtalen. Har du time på en mandag ber vi deg å avbestille timen senest fredag. Hvis ikke du melder ifra får du et ikke-møtt gebyr som du fortsatt må betale.

Økonomi 

Hvis du har utfordringer med å betale egenandelen oppfordrer vi deg til å fortelle det til behandler eller i resepsjonen. Det finnes noen ordninger som kan hjelpe deg, enten gjennom nav eller at kontoret kan ordne en betalingsplan.

Egenandeler er betaling som inngår i opptjeningen til frikort for helsetjenester. Egenandel på DPS er 386 kr pr time. Pasienter som har betalt egenandeler opp til egenandelstaket slipper å betale egenandeler resten av kalenderåret. Du får frikortet innen tre uker etter at du har betalt 3040 kroner i egenandeler.

Pasientreise

Se informasjon om pasientreiser 

Hvis du trenger pasientreise til behandling så kan du at kontakt med kontoret på DPS eller ta kontakt med pasientreiser for mer informasjon.

Pasientrettigheter

Som pasient i DPS har du rettigheter som i hovedsak er regulert av pasient- og brukerrettighetsloven.

Mer informasjon om dine rettigheter

Refusjon og støtteordninger

Her kan du finne informasjon om hva du kan søke refusjon for:

Refusjon og støtteordninger - Helsenorge

Hvis du trenger hjelp til klager eller andre pasientrettigheter kan du også kontakte pasient- og brukerombudet.

Tolk

Helsetjenesten har et ansvar for å sikre god kommunikasjon mellom helsepersonell og pasienter med begrensede norskkunnskaper. Ved behov skal det bestilles kvalifisert tolk. Mer informasjon:

Rett til tolk

Hva er psykisk helse?

Vi har alle en psykisk helse. Psykisk helse handler om våre tanker og følelser, og om hvordan vi har det med oss selv og andre. Det handler om hvordan vi takler livet med dets opp- og nedturer.

Hva er psykisk helse?
Tegning av to hender som holder i hverandre, med en plante som gror opp fra hendene

Pasientreisen

Her er det en tidslinje på hvordan en typisk pasientreise i DPS ser ut. Her får du informasjon om hva som skjer fra start til slutt og litt nyttig info på veien.

En typisk pasientreise i DPS
Diagram

Hjelp deg selv i ventetiden

Vi vet at ventetiden kan være utfordrende, men dette kan også være en tid hvor man kan gjøre noen grep selv for å forhindre forverring i ventetiden. Her har vi har noen tips og råd for hva du kan fokusere på i ventetiden.

Hjelp deg selv i ventetiden
En tegning av en mann som bærer en veldig stor skiftenøkkel

Møt tidligere pasienter

Her finner du historier fra noen som har vært tidligere pasienter, les om hvordan de kom til behandling i DPS og hvordan de synes det var.

Møt tidligere pasienter
En gruppe mennesker som holder rundt hverandre og er glade

Brukermedvirkning

Brukermedvirkning betyr at du har rett til å være med og bestemme i behandlingen din. Behandlingen skal tilpasses dine behov, og dine meninger skal tas på alvor. Her får du vite hva det innebærer i praksis.

Brukermedvirkning og medvirkning i egen behandling
Illustrasjon av en kvinne og en mann som samarbeider om å bygge med store klosser
Sist oppdatert 19.05.2025