Hvordan foregår behandlingen?
Når du kommer til rehabilitering, blir du møtt av et tverrfaglig team. Alle vil gjøre sitt til at oppholdet blir tilpasset dine behov. I gruppeoppholdene får man tilbud om individuelle timer ved behov.
- Det er undervisning og veiledning individuelt og i gruppe
- Kunnskaps- og erfaringsutveksling, praktiske øvelser og trening individuelt og i gruppe ut fra din rehabiliteringsplan.
- Det meste av undervisning og veiledning skjer i grupper på 5-8 deltagere. Dagene er lagt opp som en arbeidsdag med aktivitet fra kl. 8.30–15.30. Kveldene er roligere og kan brukes til hvile eller egentrening.
- Veiledning i muligheter til tilpasning på arbeidsplassen, hjemme og i fritiden.
- Veiledning i rettigheter, plikter og økonomiske forhold.
Hvor lenge foregår rehabiliteringen
Rehabiliteringstilbudet forutsetter en grundig kartlegging. Tilbudet består av tre gruppesamlinger over en periode på 10 måneder. Det første oppholdet er på 8 dager + helg. Det neste er et oppfølgingsopphold på 5 dager, som tilbys ca. 8 uker etter det første oppholdet. Det tredje og siste oppholdet er på 3 dager og ca 10 måneder etter det første oppholdet.
Imellom oppholdene jobber du systematisk med å ta i bruk nye verktøy mot de målene du setter deg. Om du er i arbeid er det svært nyttig å kunne tilrettelegge for bruk av arbeidsplassen og jobbaktiviteter som aktive ingredienser i rehabiliteringsplanen. Det er derfor ikke nødvendig med sykemelding med unntak av de dagene du er innlagt som pasient på avdelingen.
Innleggelse
Målet for innleggelsesdagen er å sørge for at du blir ivaretatt og tatt imot på en faglig og forsvarlig måte. Du vil få:
- Innkomstsamtale med lege
- En kontaktperson
- Innkomstsamtale og gjennomgang med sykepleier av praktiske rutiner i avdelingen som måltider, brannrutiner og annet
- Bli kjent med gruppedeltagerne
- Oppstart undervisning
Ditt tverrfaglige team
I tverrfaglig rehabilitering utføres og samordnes tiltak av et tverrfaglig team ledet av lege. Teamet blir satt sammen av ulike faggrupper etter behov og kan inkludere lege, sykepleier/hjelpepleier, fysioterapeut, ergoterapeut, idrettspedagog, logoped, sosionom, psykologspesialist og ortopediingeniør.
Rehabiliteringsprosessen
Et tverrfaglig team samarbeider med deg og eventuelt dine pårørende i rehabiliteringsprosessen. Sammen settes kortsiktige og langsiktige mål som er viktige for deg. Det er jevnlig målsettingsmøter for å sikre fremgang i rehabiliteringsprosessen.
Utskrivning
Teamet samarbeider med oppfølgende instans i din hjemkommune. I løpet av oppholdet forberedes utskrivning og oppfølging. Dette innebærer blant annet:
- Samtale med pårørende ved behov
- Ved behov for individuell plan (IP) vil vi varsle kommunens koordinerende enhet for habilitering og rehabilitering
- Eventuelt samarbeidsmøte med oppfølgende instans ved behov. Vi benytter også tele og video kommunikasjon
- Eventuelle tilpasninger i hjemmet i samarbeid med hjemkommune
- Utskrivningsmøte med lege og eventuelt andre sentrale personer i det tverrfaglige teamet
Tilbud til pårørende
Det avholdes to samlinger med pårørende i løpet av de tre gruppeoppholdene. Deltakelse kan bestå av nettverksmøter, samtaler underveis, tilretteleggingstiltak i hjemmet samt ev deltakelse/involvering i spesifikke rehabiliteringstiltak.
Barn som pårørende kan få tilbud om individuelle samtaler ut fra behov og om familien ønsker det.
Det er ikke faste besøkstider, men vi ber om at besøk legges utenom aktivitetstimer, hviletid og måltider.
For pårørende som ønsker å overnatte finnes det tre rom til utleie ved sykehuset.