Endelig i gang med eBehandling i Helse Sør-Øst

Etter lengre tids jobb er endelig de fleste helseforetakene i Helse Sør-Øst i gang med eBehandling i ny løsning. – Det har tatt tid og ressurser, men endelig er vi i gang, sier Elin Katrine Vestly, spesialrådgiver i klinikk psykisk helse og avhengighet ved Sykehuset i Vestfold.

Publisert 07.11.2024
En kvinne og to menn som smiler
Trioen på bilde har stått for tilrettelegging og opplæring av behandlere og superbrukere ved alle helseforetak i Helse Sør-Øst. Fra venstre: Elin Katrine Vestly, Andreas Petersen og Øyvind Greve, spesialrådgivere i klinikk psykisk helse og avhengighet.

– Vi er nå i havn med alle godkjenninger, og har hatt et godt samarbeid med Sykehuspartner om disse prosessene. eBehandlingsløsningen er interregional og behandlingsprogrammene vil tas i bruk av helseforetak i Norge, sier Vestly. 

Youwell er ny leverandør av løsningen. 

Digitale behandlingstilbud 

eBehandling er digitale behandlingstilbud fra spesialisthelsetjenesten. eBehandling innebærer at pasientene får tilgang til kunnskapsbasert behandling på en sikker nettløsning. Det er foreløpig behandlingsprogrammer for depresjon, panikklidelse og sosial angst, og det er snart tilgjengelig programmer rettet mot skadelig bruk av alkohol, og helse og arbeid.  

Pasientene leser om ulike tema, ser videoer og jobber med ulike oppgaver. Alt med mål om å mestre vansker og utfordringer. Pasientene følges opp av behandler underveis i programmet ved bruk av en meldingsfunksjon og de kan ha polikliniske samtaler med sin behandler.  

– Denne fleksibiliteten i behandlingen er det mange pasienter som setter pris på, sier Vestly.

Utvikler flere program 

Det er flere helseforetak som utvikler nye eBehandlingsprogram innen psykisk helse og avhengighetsbehandling, men også innen somatiske fagområder. Ved Sykehuset i Vestfold utvikles det eBehandling for langvarige smerter og overvekt. Akershus universitetssykehus jobber med å ferdigstille angstbehandling for barn og unge og Sykehuset i Østfold med AntiStress, begge disse programmene er opprinnelig fra Sverige.  

Spesialrådgiver Øyvind Greve forteller at DPS Vestfold fikk æren av å være først ute, de startet med pasientbehandling i løsningen mandag 28. oktober. Sykehuset Innlandet, Akershus universitetssykehus, Vestre Viken og Sykehuset Østfold kom også i gang i løpet av de påfølgende dagene, og omtrent 80 pasienter fikk startet opp sitt behandlingstilbud i løpet av første uken. 

– Vi håper behandlingstilbudet vil være nyttig for de som strever med angst eller depresjon, for de som ønsker å redusere sitt alkoholforbruk eller for de som opplever at psykiske plager hindrer de i å fungere i jobb, sier psykologspesialist Andreas Petersen.  

Mange har vært involvert i å lage et godt digitalt behandlingstilbud.  

– Vi håper at det faglige innholdet, en behagelig visuell fremstilling og nyttige funksjoner i løsningen, vil bidra til at flere fremover kan få denne muligheten til å mestre sine plager på denne måten, sier Petersen.