Her rehabiliteres covid-19-pasienter fra Vestfold og Telemark

Klinikk fysikalsk medisin og rehabilitering (KFMR) har 19. mai to covid-19-pasienter inne til rehabilitering. Det er ventet at ytterligere to pasienter vil ankomme i løpet av denne uka. – Pasientene til nå er fra sykehusene i Vestfold og Telemark, men vi kan godt ta imot pasienter fra andre sykehus også, forteller klinikksjef Gro Aasland ved KFMR.

Publisert 19.05.2020
Sist oppdatert 19.04.2022
En bygning med glassfront

De aller fleste Covid-19 pasienter klarer seg fint og blir fullt ut restituert. Men de pasientene som har et langt forløp, og kanskje i tillegg har ligget på respirator, vil ofte ha behov for spesialisert rehabilitering.

– Rehabilitering er nødvendig både fordi viruset påvirker ulike organer i kroppen, men også fordi et slikt langt intensivforløp i seg selv gjør at muskelmasse, lungekapasitet og generell funksjon blir satt tilbake, forteller klinikksjef Gro Aasland  ved KFMR.

Disse pasientene er ikke lenger smitteførende, men registreres og rapporteres i sykehusets samlede covid-19-tall.

– De rapporteres som covid-19-pasienter fordi de fortsatt er inne i forløpet, forklarer klinikksjef Aasland.

Starter rehabilitering tidlig

Medisinsk personell fra KFMR starter rehabiliteringen allerede på intensiv- eller infeksjonsavdelingen i Tønsberg. I tillegg til klinikkens medarbeidere som jobber i Tønsberg har vi nå rehabiliteringslege tilgjengelig i Tønsberg.  Pasienten overføres så enten direkte til Kysthospitalet, eller blir fulgt opp hjemme før et eventuelt opphold på Kysthospitalet senere.

– Covid-19-pasientene har ofte sammensatte behov, derfor blir det etablert et tverrfaglig team med faggrupper som legespesialist, fysioterapeut, ergoterapeut, logoped, psykolog, sosionom og sykepleier, forteller klinikksjef Aasland.

KFMR har laget en funksjonsvurderingspakke som pasientene blir målt på fra akuttopphold og utover i forløpet. Helse Sør-Øst (HSØ) har – via fagråd rehabilitering – satt ned en hurtigarbeidende arbeidsgruppe som skal definere et pasientforløp for rehabilitering av covid-19-pasienter
etter metoden SiV har beskrevet, og som ledes av klinikksjef Gro Aasland for KFMR.

Les mer om behandling av covid-19 her

Les mer om rehabilitering av covid-19 her

Gro Aasland_400px.jpg
 

(Foto: Klinikksjef Gro Aasland.)