Diagnose
Brudd i legg
Knoklene i leggen kan brekke hvis noe treffer den med stor kraft, men også ved en kraftig rotasjon. Knoklene kan brekke hver for seg eller samtidig og på ulike steder. De fleste leggbrudd skjer i forbindelse med sportsaktiviteter eller ved trafikkulykker.
Leggbrudd deles inn i forskjellige kategorier. Vi skiller mellom åpne og lukkede brudd.
Ved åpent brudd er det en åpning i huden som gjør at det er kontakt inn til beinet. Dette medfører fare for infeksjon og du må derfor få antibiotika for å forebygge infeksjon.
Avhengig av type skade, kan bruddet ha varierende grad av feilstilling. Ved liten feilstilling kan bruddet i visse tilfeller behandles uten operasjon, bare med gips. Dette gjelder særlig hos barn. Hos voksne kan gipsen etterhvert erstattes av en tilpasset skinne. Ved moderat til betydelig feilstilling må bruddet opereres. Åpne brudd opereres også alltid.
Ved høyenergiskader, som for eksempel trafikkulykker og fall fra stor høyde, er det også viktig å utelukke for høyt trykk i leggmusklene. Et slikt trykk kan raskt ødelegge musklene. Tilstanden gir mye smerter og må opereres akutt.
Henvisning og vurdering
Ved mistanke om brudd etter mindre uhell kontakter du fastlege eller legevakt. Ved åpenbare bruddskader etter større uhell og ulykker ringer du 113.
Utredning
Brudd i legg utredes med røntgenundersøkelse og klinisk undersøkelse. Dette innebærer at legen sjekker om det er et åpent eller lukket brudd, hevelse, grad av feilstilling, funksjon av nerver i beinet samt om beinet har god blodforsyning.
Røntgenundersøkelse gir god informasjon om hvor mye feilstilling det er og om bruddet er enkelt eller mer knusningspreget. Dersom vi mistenker forhøyet trykk, måler vi trykket i muskelen med en enkel undersøkelse. Ved for høyt trykk må du opereres umiddelbart.
Behandling
Leggbrudd behandles enten med gips/skinne eller med operasjon.
Barn og unge behandles fortrinnsvis med gips. Dersom det er nødvendig å korrigere feilstilling i bruddet blir du lagt inn på sykehuset. Du får narkose før feilstillingen blir korrigert, eventuelt ved operasjon, og deretter blir det eventuelt lagt på gips eller skinne.
Hos voksne er den vanligste behandlingen operasjon i narkose eller spinalbedøvelse. Under operasjonen blir beinet satt sammen i riktig stilling og du får en nagle i selve knokkelen. Dersom bruddet er helt nede ved ankelen eller helt opp mot kneet, blir det vanligvis satt inn en plate i stedet for en nagle.
Oppfølging
Etter behandling med gips/skinne
Kontroll med røntgen på poliklinikk etter 2, 6 og eventuelt 12 uker.
Etter operasjon
Etter operasjonen blir du værende på sykehuset noen dager. Hvor lenge du skal være på sykehuset avhenger av hvor mye vondt du har, og hvor raskt du kommer deg på beina. Det er viktig at du kommer deg opp på krykker og ikke blir liggende i sengen lengre enn nødvendig. Du kan fritt bevege kne og ankel, hvor mye du kan belaste benet avtales med legen etter operasjonen. En fysioterapeut vil hjelpe deg med å komme i gang med krykker og opptrening.
Du får time til kontroll ved ortopedisk poliklinikk når du reiser fra sykehuset, som regel 2, 6 og 12 uker etter operasjonen. Det er vanlig at tilheling og opptrening tar tid, i visse tilfeller ett til to år. Noen pasienter får også varige restplager i form av smerter eller stivhet, eller lett feilstilling av beinet.
I utgangspunktet kan naglen eller platen som er satt inn i beinet bli værende. Dersom du opplever tydelige plager relatert til naglen/platen kan det være aktuelt å fjerne den. Man fjerner dette tidligst etter 1 år. Dersom platen eller naglen fjernes for tidlig, kan det oppstå et nytt brudd på det samme stedet eller andre komplikasjoner.
Noen ganger vil ikke bruddet gro og det kan bli nødvendig med ny operasjon. Det er velkjent at både røyking og dårlig ernæringsstatus kan føre til at brudd har vanskelig for å gro. Røyking øker også komplikasjonsrisikoen på andre områder som for eksempel sårtilheling. Det er derfor svært viktig at de som røyker til vanlig, kutter røyken i tilhelingsperioden.
Vær oppmerksom
Noen ganger kommer det bakterier i et operasjonssår og bakteriene kan skape en infeksjon. Tegn på infeksjon kan være rødhet, økende hevelse, eller væske som siver ut fra såret. Smerter fra såret eller feber kan også være et tegn på infeksjon.
Dersom det oppstår infeksjon, er det viktig å kontakte avdelingen for videre utredning og oppfølging så snart som mulig.
Kontakt
Tønsberg
Ortopedisk poliklinikk, Tønsberg
Oppmøtested
Ortopedisk poliklinikk er i bygg L, 1. underetasje (-1). Gå inn hovedinngangen, og ta til venstre med en gang du kommer inn hovedinngangen. Følg skilt derfra.
Tønsberg
Halfdan Wilhelmsens allé 17
3116 Tønsberg